Dostupni linkovi

Presuda na suđenju Todoriću – za deset godina?


Bivši vlasnik koncerna Agrokor Ivica Todorić
Bivši vlasnik koncerna Agrokor Ivica Todorić

Nakon dvije i po godine i višekratnog probijanja rokova, Državno odvjetništvo dostavilo je zagrebačkom Županijskom sudu optužnicu protiv bivšeg vlasnika koncerna Agrokor Ivice Todorića, dvojice njegovih sinova i 12 direktora i revizora u kojoj se Todorića tereti da je u dogovoru s podređenima od 2006. do 2017. godine frizirao financijska izvješća o poslovanju, prikazivao stanje u koncernu boljim nego što je bilo i isplaćivao si nepripadajuću dividendu.

Agrokor je na taj način bio oštećen za 1,2 milijarde kuna (oko 170 milijuna eura). Optužnica ima gotovo 500 strana, sam spis čak 80.000 strana, a poznavatelji kažu kako bi postupak mogao potrajati i desetak godina.

„Radi se o iznimno, iznimno složenom predmetu za koji će i sucima i tužiteljstvu i u konačnici i odvjetnicima trebati jako puno stručnih znanja da bi se jednog dana došlo do istine i da bi se sa stopostotnom sigurnošću potvrdilo – da, gospodin Todorić je kriv i da – njegovi suradnici su to znali i da – njegovi suradnici su to sve odobravali. Nitko normalan u sljedećih deset godina ne očekuje pravomoćni rasplet tog sudskog postupka,“ kaže za Radio Slobodna Europa sudska izvjestiteljica portala telegram.hr Ana Raić Knežević.

Sud treba potvrditi pravomoćnost optužnice, što će potrajati, pa početak glavne rasprave nije za očekivati bar još nekoliko mjeseci.

„Ako je državnom odvjetništvu trebalo dvije i po godine za pisanje optužnice nije realno očekivati da se u zakonom propisanih dva mjeseca formira sudski spis, formira sudsko vijeće i suci upoznaju sa dokazima što ih je državno odvjetništvo pribavilo protiv Todorića i suradnika,“ kaže naša sugovornica.

A nakon toga zakon daje velik manevarski prostor obrani koja može osporavati zakonitost i valjanost dokaza, a već je najavljeno da će oni najviše kritika uputiti financijskom vještačenju što ga je državno odvjetništvo naručilo kod poljske revizorske kuće KPMG.

Slučaj Miroslava Kutle

„Tajming ove optužnice se vrlo nesretno poklapa sa tajmingom prošlotjedne oslobađajuće presude Miroslavu Kutli za navodne malverzacije u privatizaciji tvrtke 'Tisak', a dok je Kutle bio simbol svega lošeg u hrvatskoj privatizaciji, u javnosti se izgrađivala slika Todorića kao pozitivca,“ kaže za RSE komentator portala 24sata.hr Tomislav Klauški.

„Pa ako Hrvatska nije mogla osuditi Kutlu koji je bio od prvog dana obilježen kao simbol kriminalne privatizacije i čiju su karijeru obilježile brojne afere, kako bi mogla osuditi osobu koja je godinama i desetljećima gradila imidž dobrog tajkuna, koji Hrvatsku vuče naprijed i kojem su sve vlade stajale na raspolaganju, o drugim institucijama da i ne govorimo,“ kaže naš sugovornik.

Po njegovoj ocjeni, suđenje Todoriću otvorit će mogućnost da se hrvatsko društvo pogleda u ogledalo.

„I ono što mu se stavlja na teret, ali i ono što će Todorić koristiti u svoju obranu protiv hrvatske države je zapravo priča o hrvatskom društvu i državi zadnjih 20 - 25 godina. Vrlo je teško iz ove perspektive očekivati neku zadovoljštinu, koju – što je važno za naglasiti – Hrvatska nije dobila ni na jednom velikom tajkunskom ili političkom slučaju,“ rezerviran je Klauški.

Todorićeve optužbe na račun Plenkovića

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić odmah se obratio priopćenjem u kojem ponavlja da se radi o političkom procesu protiv njega kojim se pokušava prikriti činjenicu da mu je „Grupa BORG, koju je vaninstitucionalno osnovao i njom upravljao hrvatski premijer Andrej Plenković uz pomoć ruskih investitora, interesnih skupina i savjetnika, isplanirala i provela zločinački plan neprijateljskog otimanja privatne imovine u kompaniji Agrokor, s ciljem pribavljanja nepripadne materijalne koristi brojene u milijardama kuna.“

Jedna od najjačih kompanija u jugoistočnoj Europi, koncern Agrokor sa preko 50.000 zaposlenih u Hrvatskoj i kompanijama u drugim državama s prostora bivše Jugoslavije vlasnika Ivice Todorića početkom 2017. ne može više probleme sa likvidnošću pokriti kreditima na Zapadu i od ruskih državnih banaka Sberbank i VTB posuđuje gotovo 1,5 milijardu eura.

Kriza nije ni na taj način riješena, Agrokoru pada kreditni rejting, i hrvatska Vlada u travnju 2017. pokreće postupak izvanredne uprave u koncernu i postupak protiv Todorića i suradnika.

Todorić bježi u Englesku, ali je izručen Hrvatskoj i na uvjetnoj slobodi čeka suđenje.

Vjerovnici i dobavljači Agrokora postigli su dogovor i koncern opterećen velikim dugovanjima preuzimaju pod novim imenom Fortenova, gdje dvije ruske banke imaju gotovo 50 posto dionica.


XS
SM
MD
LG