Dostupni linkovi

Todorić ponavlja optužbe, tvrdi da sada ima dokaze!


Bivši vlasnik koncerna Agrokor Ivica Todorić ponovio je optužbe da mu je koncern oduzet nezakonito, da je premijer Andrej Plenković u sve bio uključen od početka i da će tražiti zadovoljštinu sudskim putem.

„Ja sam jedini koji sam apsolutno znao istinu, ali nisam imao dokaze,“ kazao je Todorić na konferenciji za novinare u Zagrebu.

Kao krunske dokaze izneo je preko 600 mailova koje je pronašao u sudskim spisima svojih kaznenih prijava protiv premijera Andreja Plenkovića, bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić i drugih, koje je nedavno odbacio Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK), i koji su nakon toga postali dostupni njemu i njegovim odvjetnicima.

„Imamo sve dokumente, hodograme, mailove, koji dokazuju da je Plenković unaprijed o svemu odlučivao i kome je na kraju namjestio Agrokor za jednu kunu. Rusija, Moody's, Bruxelles i hrvatska Vlada su sve to rušili. Na čelu svega je bio Andrej Plenković, a tko je bio mozak, ja to sada ne mogu reći. Ruski ambasador se javi, a rejting Agrokora odmah pada. Njihov posao, od svih njih, bio da ruše vrijednost kompanije ,“ kazao je među ostalim Todorić.

Jedna od najjačih kompanija u jugoistočnoj Europi, koncern Agrokor sa preko 50.000 zaposlenih u Hrvatskoj i kompanijama drugim državama s prostora bivše Jugoslavije vlasnika Ivice Todorića suočio se s ozbiljnim problemima početkom 2017. godine.

Zbog njegovog inzistiranja na daljoj ekspanziji i kupovine trgovačkog lanca Mercator u Sloveniji 2014. godine za 544 milijuna eura, koncern počinje imati problema s likvidnošću.

Todorić više ne može dobiti kredite na Zapadu i okreće se ruskim bankama Sberbank i VTB koje mu posuđuju ukupno gotovo 1,5 miklijardi eura. Moody's u siječnju 2017. snižava kreditni rejting Agrokora, u veljači te godine ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov najavljuje da Agrokor više neće dobivati ruske kredite dok ne vrati već posuđeno.

Kriza koncerna postaje ozbiljna, hrvatska Vlada procjenjuje da bi mogući krah Agrokora ozbiljno uzdrmao gospodarsku stabilnost zemlje i kreće se u pripremu zakona kojim bi se izbjeglo katastrofu i omogućilo transformaciju koncerna na zdravim osnovama i sa novim vlasnicima.

U travnju 2017. godine Sabor donosi Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu, u javnosti nazvan „Lex Agrokor“, odmah nakon toga za izvanrednog povjerenika u Agrokoru imenovan je Ante Ramljak i započinje dubinska analiza koncerna.

Ustanovljeno je da Agrokor ima 40,2 milijarde kuna dospjelog duga prema dobavljačima i bankama.nakon procesa nagodbe među dobavljačima 1. travnja 2019. godine ustanovljen je novi koncern – Fortenova Grupa na koji se prenosi imovinu Agrokora, a njegovi vlasnici su dosadašnji vjerovnici Agrokora – ruske banke, američki fondovi, domaći dobavljači i drugi.

Početkom listopada 2017. godine protiv Todorića i 12 najbližih suradnika podnesene su kaznene prijave zbog gospodarskog kriminala velikih razmjera. Suđenje još nije započelo.

U međuvremenu Todorić je pobjegao u Veliku Britaniju, ali je izručen natrag Hrvatskoj i na uvjetnoj slobodi čeka početak postupka.

Nakon što je USKOK odbacio prijave protiv Plenkovića i drugih, Todorić je sredinom rujna prošle godine kao privatna osoba Županijskom sudu u Zagrebu podnio prijedlog za provođenje istrage protiv Plenkovića, Martine Dalić, Ante Ramljaka, članova tzv. „Borg grupe“ eksperata koji su pripremali „Lex Agrokor“, američkog fonda Knighthead koji je među većim dioničarima Fortenova Grupe i dr.

XS
SM
MD
LG