Dostupni linkovi

Udružena opozicija Srbije: Vlada da se obrati EU kako bi se obezbedila vakcine


Ilustrativna fotografija

Udružena opozicija Srbije (UOPS) zatražila je danas, 16. septembra, od Vlade Srbije da se „u najkraćem mogućem roku obrati međunarodnim organizacijama, pre svega institucijama Evropske unije (EU), kako bi građani Srbije dobili vakcine koje će biti dostupne građanima zemalja članica EU.

U saopštenju UOPS-a se navodi da je Evropska komisija odgovorila na zahtev koji su uputili po pitanju pristupa građana Srbije bezbednoj vakcini protiv COVID-a 19.

"Iz dopisa je jasno vidljivo da Srbija nije deo programa COVAX Facility (Globalni pristup COVID vakcini), kojim upravlja Globalna alijansa za vakcine i imunizaciju u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, a u čijem finansiranju učestvuje i EU", navodi se u saopštenju.

UOPS ističe da Srbija nije deo programa koji za cilj ima "da obezbedi siguran pristup vakcinama koje nabavlja COVAX po dogovorenoj ceni".

U saopštenju se dodaje da su deo ovog programa, na zahtev njihovih vlada, zemlje van EU poput Jermenije, Crne Gore i Severne Makedonije, ali i Portugal, Norveška, Švajcarska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

UOPS u saopštenju upozorava na "ozbiljan rizik" da građani Srbije "van okvira za nabavku bezbedne, vremenski prioritetne i ekonomski dostupne vakcine".

Udruženu opoziciju Srbije formirale su 10. avgusta stranke i organizacije koje su sarađivale u okviru opozicionog Saveza za Srbiju.

U UOPS-u se nalazi 12 političkih subjekata, bez Pokreta "Dveri" Boška Obradovića.

Vakcina za sve? Pojačani napori zemalja za pristup
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:06 0:00

XS
SM
MD
LG