Dostupni linkovi

Američki senatori traže sankcije protiv zvaničnika Bjelorusije zbog represije


Sa protesta u Minsku, septembar 2020
Sa protesta u Minsku, septembar 2020

Grupa od 13 američkih senatora, u kojoj su i demokrate i republikanci, predstavila je Rezoluciju kojom se pozivaju na ciljane sankcije bjeloruskim zvaničnicima odgovornim za represiju protiv demonstranata u toj zemlji.

Američki senator Jim Risch (republikanac iz Idaha), predsjedavajući senatskog Odbora za vanjske odnose, naveo je u saopštenju za medije 14. septembra da su kontinuirano nasilje i represija nad opozicijom u Bjelorusiji "beskrupulozni".

U Rezoluciji je ocijenjeno da izbori u Bjelorusiji od 9. avgusta, koji su predsjedniku Aleksandru Lukašenku dali šesti mandat, nisu "niti slobodni niti pošteni", a rezultati koje je objavila Centralna izborna komisija proglašeni su nevažećim.

Takođe se traži puštanje svih političkih zatvorenika i onih koji su pritvoreni zbog mirnih protesta, uključujući i one koji su uhapšeni prije izbora.

Bjelorusija: Strašnije je živjeti u strahu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Sankcije bi se provodile u koordinaciji s Europskom unijom (EU) i ostalim međunarodnim partnerima, navodi se u Rezoluciji, koju je senator Risch opisao kao snažan simbol podrške Sjedinjenih Država narodu Bjelorusije i njihovom pravu na slobodu okupljanja, slobodu izražavanja, slobodne izbore i vladavinu zakona.

Senator Bob Menendez (demokrata iz New Jerseya)rekao je da osjeća "strahopoštovanje prema hrabrosti koju je pokazao narod Bjelorusije". Takođe je pozvao međunarodnu zajednicu da podrži njihove težnje za slobodnom i demokratskom budućnošću.

"Gospodinu Lukašenku nije preostala ni trunka legitimiteta i on mora odstupiti”, rekao je Menendez, najviše rangirani demokrata u Senatskom odboru za vanjske odnose. „SAD i naši partneri u Evropi moraju se hitno zalagati za to da on i njegov poslušnik odgovaraju za zločine nad narodom Bjelorusije. Dalje odgađanje samo donosi dublje učvršćivanje režima“, naveo je Menendez.

Oklopna vozila na ulicama Minska
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00

U Rezoluciji se navodi da su vlasti privele više od 7.000 bjeloruskih građana, uglavnom zbog učešća u mirnim protestima ili samo zbog posmatranja protesta, a mnoga od hapšenja povedena su uz premlaćivanje i mučenje koje su providili bjeloruskih organi za provođenje zakona.

Takođe se kaže da su vlasti u Bjelorusiji dosljedno ograničavale slobodu štampe kao dio cjelokupne akcije, uključujući hapšenje desetina novinara, od kojih šest izvještava za Radio Slobodna Evropa.

Pored toga, blokirano je više od 50 web stranica koje su izvještavale o protestima, zaustavljeno je objavljivanje dva nezavisna lista i oduzeta je akreditacija novinarima koji rade u stranim medijskim kućama.

Ovaj potez uslijedio je u vrijeme kada je Human Rights Watch (HRW) pozvao Vijeće UN-a za ljudska prava i Organizaciju za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) da "odmah otvore istrage" o postizbornoj represiji u Bjelorusiji.

Snage sigurnosti "proizvoljno su pritvorile hiljade ljudi i sistematski ih podvrgavale mučenju i drugom zlostavljanju", danima nakon izbora od 9. avgusta, navodi se u saopštenju HRW-a od 15. septembra.

HRW je naveo da je razgovarao sa bivšim pritvorenicima koji su opisivali „premlaćivanja, držanje u teškim položajima, elektro-šokove i, u najmanje jednom slučaju, silovanje. Imali su ozbiljne povrede, uključujući slomljene kosti, slomljene zube, rane na koži, opekotine i lakše traumatične ozljede mozga. Neki su imali oštećenja bubrega".

"Sveobuhvatna brutalnost represije pokazuje do koje će mjere bjeloruske vlasti ići da ušutkaju ljude, ali desetine hiljada mirnih demonstranata nastavljaju da traže poštene izbore i pravdu zbog zlostavljanja", rekao je direktor za Evropu i srednju Aziju u HRW Hugh Williamson.

XS
SM
MD
LG