Dostupni linkovi

Šarović: Sprema se izborna krađa vladajućih stranaka


 Mirko Šarović
Mirko Šarović

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je u ponedeljak 14. septembra da ta stranka već nekoliko sedmica upozorava da je u Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK BiH) pristigao enormno veliki broj prijava za glasanje putem pošte.

Šarović je rekao da je u odnosu na prošle izbore sada se prijavilo oko pedesetak hiljada ljudi koji će navodno glasati za lokalne izbore u BiH i da se taj broj povećao na 120 hiljada glasača putem pošte.

Prema njegovim riječima, tim problemom danas se bavilo Predsjedništvo stranke, koje je konstatovalo da se radi o zloupotrebama i da se time kompromituje glasanje poštom na predstojećim lokalnim izborima.

"Ovo je posao za nadležna tužilaštva i druge organe, kao i za CIK BiH da se pozabave ovim aktivnostima i spriječe zloupotrebe izbornog procesa", kazao je Šarović i naveo da imaju saznanja da to rade pojedinci iz stranaka u vlasti, kao i pojedine institucije Republike Srpske (RS).

Šarović je rekao da se tim zloupotrebama, prema saznanjima koje imaju, bavi i Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu i to za korist jedne ovdašnje političke stranke u vlasti.

"Sve ovo za nas je signal da se priprema krađa indentiteta građana i zloupotreba izbornog prava i mogućnosti da neće biti ispoštovana volja onih građana koji glasaju putem pošte", kazao je Šarović, dodajući da će saznanja o ovim nezakonitim radnjama dostaviti CIK-u i drugim nadležnim organima.

To je, kaže on, snažan indikator da se radi o izbornim prevarama.

"Razotikrićemo u narednim danima one koji se bave krađom identiteta fotokopijama ličnih karata i matičnih brojeva koje dobijaju od nadležnih institucija i koristeći pogodnost rukovođenja Poštama Republike Srpske", kazao je Šarović.

Centralna izborna komisija BiH je 7. maja donijela Odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora 2020. godine, koji su prvobitno trebali biti održani 4. oktobra, ali su zbog kašnjenja usvajanja budžeta pomjereni za 15. novembar.

XS
SM
MD
LG