Dostupni linkovi

Rekordan broj građana iz inostranstva registriralo se za lokalne izbore u BiH


Za predstojeće lokalne izbore u Bosni i Hercegovini (BiH) koji će se održati u novembru prijavilo se preko 100.000 građana iz inostranstva, objavilo je u srijedu 2. septembra Ministarstvo vanjskih poslova BiH (MVP BiH).

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine se zahvaljuje svim bh. građanima izvan domovine, koji su iskoristili svoje demokratsko pravo, i do ponoći 1. septembra se registrovali za glasanje na lokalnim izborima 15. novembra 2020. godini.

Rekordan broj prijavljenih pokazuje sve veću odgovornost bh. građana prema domovini, ali i njihovu želju da svojim učešćem u demokratskim procesima kreiraju budućnost lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini", navode iz ministarstva.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je ove godine prvi put formiralo Tim za podršku provedbi lokalnih izbora, koji je u proteklih mjesec dana svakodnevno bio na usluzi bh. građanima, s ciljem bolje informisanosti i otklanjanja problema prilikom registracije.

Članovi ovog Tima su u proteklom periodu održali i niz sastanaka u diplomatsko-konzularnim predstavništima Bosne i Hercegovine u nekoliko evropskih zemalja, na kojima su prisustvovali predstavnici bh. udruženja i klubova.

Činom formiranja tima i aktivnostima u proteklom periodu, kroz angažman bosanskohercegovačke diplomatsko-konzularne mreže, dodatno su animirani državljani Bosne i Hercegovine da izvrše registraciju za izbore.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) je 7. maja donijela Odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora 2020. godine, koji su prvobitno trebali biti održani 4. oktobra, ali su zbog kašnjenja usvajanja budžeta pomjereni za 15. novembar.

XS
SM
MD
LG