Dostupni linkovi

Vlasnik TikToka odabrao Oracle za američkog partnera


Kompanija Oracle saopštila je u ponedjeljak da će se udružiti sa kineskom ByteDance kako bi TikTok mogao nastaviti raditi u Sjedinjenim Državama, pobjedivši Microsoft u utrci koja je na kraju struktuirana kao partnerstvo, a ne direktna prodaja, prenosi Reuters.

ByteDance kompanija, vlasnik kineskog TikToka, pregovarala je o prodaji američkog poslovanja svoje izuzetno popularne aplikacije Oracleu ili Microsoftu nakon što je američki predsjednik Donald Trump prošlog mjeseca naredio prodaju i rekao da će je u suprotnom ugasiti.

Iako je ova aplikacija najviše poznata zbog svojih sadržaja namjenjenim tinejdžerima, američki zvaničnici su zabrinuti da bi podaci o korisnicima mogli biti predati kineskoj vladi. TikTok, koji ima čak 100 miliona korisnika u SAD, sa druge strane, tvrdi da nikada ne bi podijeliti podatke sa kineskim vlastima.

Prema postignutom dogovoru Oracle će služiti kao "pouzdani tehnološki dobavljač", te će preuzeti upravljanje korisničkim podacima iz SAD-a.

Još uvijek je nejasno da li će američki predsjednik Donald Trump odobriti ovaj sporazum, no kako je rekao američki ministar finansija Steven Mnuchin, administracija će tokom ove sedmice pregledati pomenuti sporazum.

Mnuchin je također naveo da je rok za odobravanje sporazuma 20. septembar, te da trenutni sporazum uključuje i obavezu stvaranja sjedišta kompanije u SAD-u sa 20.000 novih poslova.

XS
SM
MD
LG