Dostupni linkovi

Trump dao 90 dana roka kineskoj firmi da riješi problem s TikTokom


Američki predsjednik Donald Trump naredio je kineskoj firmi ByteDance, u čijem je vlasništvu popularna aplikacija TikTok da u roku od 90 dana riješi interes s američkim operacijama, javlja Reuters.

"Postoje vjerodostojni dokazi zbog kojih vjerujem da ByteDance može poduzeti radnju koja prijeti narušavanju nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Trump.

Trumpov najnoviji potez dolazi nakon izvršne naredbe koju je izdao prošle sedmice, a kojom bi se zabranile određene transakcije s TikTokom, osim ukoliko ByteDance ne izvrši kredit u roku od 45 dana.

Trump zabranio poslovanje sa vlasnicima TikToka

ByteDance je već u pregovorima o prodaji operacija TikToka za Sjevernu Ameriku, Australiju i Novi Zeland Microsoftu Corpu (MSFT.O).

Microsoft je objavio da je razgovarao s Trumpom i da je spreman nastaviti razgovore o prodaji TikToka u SAD-u.

Mnogi prominentni republikanci, uključujući kongresnog republikanskog čelnika Kevina McCarthyja, objavili su izjave podrške Microsoftovoj akviziciji TikTokovih operacija u SAD-u.

Trumpov ultimatum Tik Toku

Međutim, neki kongresni dužnosnici zabrinuti su mogućim negativnim utjecajem Trumpove zabrane TikToka na mlade glasače, s obzirom da aplikacija ima 100 miliona korisnika u SAD-u.

Microsoft i ByteDance obavijestili su američku vladu o namjeri da istraže preliminarni prijedlog Microsofta da kupi TikTokov servis u SAD-u, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu.

XS
SM
MD
LG