Dostupni linkovi

U Crnoj Gori 188 novozaraženih, jedna osoba preminula


U Crnoj Gori registrovano je 188 novih slučajeva infekcije virusom korona, a jedna osoba je preminula, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Najviše oboljelih registrovano je u Nikšiću, njih 87 a u Beranama 32.

Pomoćnik direktora IJZ, epidemiolog Senad Begić je na konferenciji za medije naveo da je u Beranama situacija najsloženija i da je stopa obolijevanja u tom gradu četiri puta veća od nacionalnog prosjeka.

Komentarišući najavu da će od 18. septembra biti pojačan nadzor nad svim građanima koji se vraćaju iz Crne Gore u Srbiju, Begić kaže da svaka država ima pravo da donosi javno-zdravstvene mjere koje smatra neohodnim kako bi zaštitila stanovništvo od zdravstvenih prijetnji.

„Podržavam i imam jasno razumijevanje. Crna Gora ima visoku stopu obolijevanja i logiučno je je da one osobe koje se iz ugroženih područja vraćaju treba da se sprovodi nadzor“, navodi Begić.

Upitan da li se razmatra pooštravanje mjera imajući u vidu da u Crnoj Gori stopa oboljevanja na 100 hiljada stanovnika iznosi 331 i najveća je u regionu, Begić odgovara da su mjere koje su na snazi u Crnoj Gori najstrože u regionu i da se poštovanjem njih mogu postići značajni rezultati u borbi protiv COVID- 19.

Begić je dodao i da se direktne posledice masovnih okupljanja nakon izbora 30. avgusta mogu očekivati u narednih četiri do pet dana.

„Kada taj period istekne do početka školske godine, 1. oktobra, imamo deset dana gdje svi kao društvo moramo jasno i glasno djeci obezbjediti sigurne uslove za odlazak u školu“, poručuje Begić.

Direktor Kliničkog centra Jevto Eraković je na pitanje da li je Nacionalno koordinaciono tijelo odgovorno za porast broja oboljelih u Crnoj Gori jer su masovne skupove podržale i neke njegove kolege, odgovorio odrično, dodajući da je odgovornost na onima koji ne poštuju mjere, kao i na onima koji ih na pravi način ne poštuju.

U Crnoj Gori je prijavljen oporavak kod 82 pacijenta, čime ukupan broj aktivnih slučajeva infekcije u Crnoj Gori iznosi 2.190. Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije korona virusom je 6.900.

Od početka juna preminulo je 112, a od početka godine 121 osoba inficiranih virusom korona.

XS
SM
MD
LG