Dostupni linkovi

Od 18. septembra nadzor nad svim građanima koji se vraćaju iz inostranstva u Srbiju


Darija Kisić Tepavčević

Od petka, 18. septembra, u 18 časova, biće sprovođen nadzor nad svim građanima koji se vraćaju u Srbiju, odlučeno je na sednici Kriznog štaba.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" Darija Kisić Tepavčević pozvala je sve građane da se do tada vrate u zemlju.

Objasnila je da nije reč o karantinu ili samoizolaciji, već o nadzoru, kako bi se sprečio rizik prenošenja korona virusa.

Nadzor će podrazumevati određenu dinamiku javljanja zdravstvenim službama, sa ciljem kontrole potencijalnog unosa korona virusa u zemlju.

O tačnom načinu sprovođenja nadzora građani će biti obavešteni do petka.

Kisić Tepavčević je za Radio Televiziju Srbije (RTS) izjavila da se epidemiološka situacija u Srbiji koja je sada stabilna, vrlo brzo može promeniti i da je i nadalje najvažnije da svi budu odgovorni prema sebi i drugima.

Upozorila je pre putovanja u inostranstvo treba dobro proceniti situaciju jer je u većini evropskih zemalja epidemiološka slika trenutno mnogo lošija nego u Srbiji. Dodala je da su 23 evropske države prošle nedelje zabeležile rekordan skok broja obolelih i da su među njima skoro sve zemlje iz okruženja.

"Među njima se nalaze gotovo sve zemlje u okruženju, što bi značilo da se nalazimo na jednom podneblju sa izuzetno nepovoljnom epidemiološkom situacijom i sa velikim brojem žarišta", objasnila je Kisić Tepavčević.

"Ono što je ključno iz nedelje u nedelju je da svi uzmu stvar u svoje ruke i da smanjimo svoj rizik, ako želimo da putujemo van zemlje da dobro promislimo jer skoro svuda je situacija lošija nego u Srbiji. Ne smemo da budemo sebični, moramo biti svesni da preuzimamo veliki rizik, i bez obzira na mere i zakone, treba da budemo disciplinovani", rekla je ona.

"Od početka vidimo da se situacija može naglo promeniti i sada zabrinjava procenat pozitivnih u odnosu na testirane, tako da se ne smemo opuštati jer dolazi sezona respiratornih infekcija", istakla je Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da je od druge polovine avgusta registrovan silazni trend broja potvrđenih slučajeva COVID-a 19, ali da se situacija brzo može promeniti.

"Pojedini ispadi, pojedine oscilacije ukupnog broja zaraženih, kao što se desilo tokom jučerašnjeg i nekih prethodnih dana, jasno nam ukazuju kako se brzo može promeniti epidemiološka situacija", istakla je Kisić Tepavčević.

Trenutno, kako je navela, najviše zabrinjava povećanje procenta pozitivnosti svih testiranih.

"Prethodna iskustva su pokazala da kada god imamo taj skok, tek za nedelju do dve možemo videti da li je to povećanje dovelo i do povećanja obima lokalne transmisije u zemlji. Ne smemo se opuštati", upozorila je Kisić Tepavčević.

XS
SM
MD
LG