Dostupni linkovi

Vučić: Spremamo se za otvaranje američke korporacije za razvoj u septembru


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Vašingtonu, 4. septembar 2020

„Mi se spremamo za 21. i 22. septembar kada očekujemo otvaranje Kancelarije američke agencije za razvoj”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare nakon promocije nove generacije mladih oficira Vojske Srbije.

Otvaranje Međunarodne korporacije za finansijski razvoj (U.S. International Developement Finance Corporation) u Beogradu predviđeno je sporazumom koji su 4. septembra u Beloj kući, u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa (Trump), potpisali premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti i predsednik Srbije Vučić.

Sporazumom se predviđa i realizacija velikih infrastrukturnih projekata – izgradnju autoputa i železničke pruge između Kosova i Srbije.

U sporazumu piše i da će obe strane „otvoriti i staviti u funkciju zajednički prelaz Merdare“.

Vučić kaže da je sa evropskim partnerima za sada dogovoreno, za deonicu autoputa Niš-Pločnik (mesto blizu Prokuplja, na jugu Srbije), finansiranje od 255 miliona evra. Prema podacima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, reč je o deonici planiranog autoputa Niš-Merdare.

Vučić je rekao da se nada da će uskoro biti uspostavljena i avio linija Beograd – Priština jer je, kako kaže, „svaka vrsta povezivanja, otvaranja jednih prema drugima, odlična”.

„Slobodan protok robe, ljudi i kapitala je od apsolutnog interesa i za Srbe i za Albance”, istakao je on.

Vučić se osvrnuo i na izjavu premijera Kosova Avdulaha Hotija koji je, govoreći u spoljnopolitičkom komitetu u Evropskom parlamentu (AFET), između ostalog, istakao da se zalaže za trajno rešenje u odnosima sa Srbijom, a to prema njemu podrazumeva priznanje kosovske nezavisnosti.

Hoti je potvrdio da su u poslednjoj rundi dijaloga, održanoj 7. septembra u Briselu, on i Vučić otvorili temu Zajednice srpskih opština na Kosovu (ZSO).

„Oni (kosovski zvaničnici, prim. aut.) misle da postoji neka nevidljiva sila koja će da izvrši pritisak na nas. Nemojte da zaboravite da Zajednicu srpskih opština imaju obavezu po Briselskom sporazumu da formiraju, a to je pre sedam i po godina potpisano“, rekao je Vučić.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić takođe je ranije saopštio da sa Kosovom „neće biti nikakvog sporazuma i dogovora dok u potpunosti ne ispuni dogovor o Zajednici srpskih opština".

Vučić: Želimo najbolje odnose sa BIH

Vučić je govoreći o razgovoru koji je imao sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine (BIH) Miloradom Dodikom rekao da Srbija želi, kako je rekao, „mir u regionu, najbolje odnose sa Bosnom i Hercegovinom i poštovanje Dejtonskog sporazuma“.

„Nadam se da to žele i svi drugi i da će razum prevladati“, rekao je Vučić.

Dodik je 11. septembra izjavio da je bilo neophodno da sa Vučićem razgovara u četiri oka jer je hteo da predsednika Srbije informiše o nekim stvarima koje se događaju u BiH.

On je tada rekao da je novo pokretanje tužbe BiH protiv Srbije za genocid deo aranžmana i deklaracije koja je doneta prošle godine u septembru, po kojoj ne bi bilo Republike Srpske (RS), već bi BiH trebalo da se organizuje na drugi način.

XS
SM
MD
LG