Dostupni linkovi

Dodik: Ne očekujem iskrene nastupe međunarodnih faktora u vezi sa Srbijom


 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsedništva BiH Milorad Dodik, Beograd, 26. avgust 2020.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsedništva BiH Milorad Dodik, Beograd, 26. avgust 2020.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Beogradu nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je Vučić uradio dobar posao za Srbiju u Vašingtonu.

Kako je naveo, Vučić ga je upoznao sa razgovorima u Vašingtonu i Briselu, gde su delgacije Srbije i Kosova protekle nedelje pregovarale o normalizaciji odnosa.

Dodik je ocenio da je Vučić, kako je rekao, uradio dobar posao.

Istakao je, međutim, da nema očekivanja i ne može da prihvati, kako je objasnio, iskrene nastupe međunarodnih zvaničnika.

"Nemam dovoljno u sebi očekivanja i ne mogu da prihvatim njihove iskrene nastupe vezano za dobre namere što se tiče Srbije, tih međunarodnih faktora, pre svega ovih iz Brisela", kazao je on.

Uključujući se u program TV Pink, on je rekao da Bosna i Hercegovina (BiH) neće priznati Kosovo.

Podsećajući da ne postoji formalna odluka da li BiH priznaje Kosovo ili ne, Dodik je ocenio da je dobro da se na dnevni red Predsedništva BIH stavi i to pitanje.

Istakao je da će on kao član Predsedništva glasati protiv priznanja i da u tom slučaju to pitanje ide na sledeću sednicu, a ako i onda postoji njegovo protivljenje, pitanje mora da se šalje Skupštini.

"Ako Skupština potvrdi to protivljenje onda nema priznanja, i svi moraju da poštuju tu odluku", rekao je Dodik.

On je rekao da je bilo neophodno da sa Vučićem razgovara u četiri oka jer je hteo da predsednika Srbije informiše o nekim stvarima koje se događaju u BiH.

“(Bakir) Izetbegović (predsednik Stranke demokratske akcije, SDA) i Bošnjaci, u nastojanju da održe bošnjačku javnost stalno zarobljenu temom sukoba sa Srbima i Srbijom, ponovo pokreću priču o novoj tužbi za genocid", rekao je Dodik.

Dodao je da je novo pokretanje tužbe BiH protiv Srbije za genocid samo deo aranžmana i deklaracije koju su doneli prošle godine u septembru, po kojoj ne bi bilo Republike Srpske (RS), već bi BiH trebalo da se organizuje na drugi način.

"Oni žele da pričamo o novoj tužbi i da eliminišu Srbiju. Oni bi bili presrećni da nema RS i Srbiju naravno ne mogu očima da vide", ocenio je Dodik.

Govoreči o statusu Republike Srpske, Dodik je rekao da je nemoguće da na jednom prostoru postoji "jedan slučaj a da se primenjuju dve prakse".

"Kako Albanci imaju pravo na samoopredeljenje, a Srbi kao konstitutivan narod u BiH nemaju to pravo?", ponovo je upitao Dodik.

On je naveo da je o tome razgovarao sa sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Metju (Mathiew) Palmerom tokom njegove posete Sarajevu, koji mu je rekao da je stav Sjedinjenih Država da su to neuporedivi slučajevi.

XS
SM
MD
LG