Dostupni linkovi

Đurić: Nema sporazuma bez Zajednice srpskih opština


Marko Đurić
Marko Đurić

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić saopštio je da sa Kosovom "neće biti nikakvog sporazuma i dogovora dok u potpunosti ne ispuni dogovor o Zajednici srpskih opština".

Đurić je, kako je saopšteno iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, naveo da se sa tim dogovorom "kasni sedam i po godina od sporazuma postignutog u Briselu 2013."

"Bilo kakvo uslovljavanje sprovođenja onoga što je do sada dogovoreno u Briselu obesmišljava čitav pregovarački proces i udaljava nas od svakog novog dogovora", naveo je Đurić u saopštenju.

On je dodao da premijer Kosova "mora odmah da prekine kampanju laži o sadržini razgovora, jer sto puta ponovljena laž ne može promeniti činjenicu da samoproglašeno Kosovo nije država".

Premijer Kosova Avdullah Hoti je prethodno, govoreći u spoljnopolitičkom komitetu u Evropskom parlamentu (AFET) naglasio da se zalaže za trajno rešenje u odnosima sa Srbijom, a to prema njemu podrzaumeva priznanje kosovske nezavisnosti.

Hoti je potvrdio da su u poslednjoj rundi dijaloga, održanoj 7. septembra u Briselu, on i predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorili temu Zajednice srpskih opština na Kosovu (ZSO).

Hoti je objasnio da otvaranjem teme ZSO, ne znači da zvanična Priština ne želi da se povuče iz sporazuma koje su strane postigle 2015. godine.

"Ono što smo se dogovorili jeste postignemo pravno obavezujući sporazum kako bismo mogli primeniti i ovaj dogovor (ZSO) u konačnom sporazumu", rekao je Hoti.

XS
SM
MD
LG