Dostupni linkovi

Afganistanski mirovni pregovori otvoreni pozivima na prekid vatre


Delegacija talibana u Dohi

Svečanom ceremonijom u katarskoj prijestonici Dohi počeli su mirovni pregovori između vlade Avganistana i pobunjenika talibana koji bi trebalo da donesu mir Avganistanu devastiranom tokom 20-godišnjeg građanskog rata u kome su život izgubile desetine hiljada ljudi.

Konflikt u Avganistanu je i najduža američka vojna operacija u inostranstvu tokom koje su se u Bijeloj kući promijenila tri predsjednika.

U susret razgovorima licem u lice narednih dana, suprotstavljene strane su pod pritiskom mnogih zemalja da postignu primirje i dogovore sporazum o poboljšanju ženskih prava u Avganistanu, javlja agencija Rojters.

Ceremonija je počela deklamovanjem djelova Kurana i uvodnim, pozdravnim govorom šefa katarske diplomatije Mohameda bin Abdulrahmana Al Tanija, prenose agencije.

Glavni pregovarači su predsjedavajući avganistansklog mirovnog savjeta Abdulah Abdulah, lider političkog krila talibana mula Baradar Akund i američki državni sekretar Majk Pompeo.

Abdulah je rekao da, iako dve strane ne uspiju da se dogovore po svim tačkama, da bi trebalo da naprave kompromise.

"Moja delegacija u Dohi predstavlja politički sistem koji podržavaju milioni muškaraca i žena različitih kulturnih, društvenih i etničkih grupa u našoj domovini", kazao je Abdulah.

Abdulah Abdulah govori na konfenerciji u Dohi 12. septembra
Abdulah Abdulah govori na konfenerciji u Dohi 12. septembra

Baradar Akund je rekao da bi Avganistan trebalo da bude organizovan kao "sistem po Islamu kojem se sva plemena i etniciteti zemlje pronalaze bez diskriminacije i žive život u u ljubavi i bratstvu".

Pompeo je apelovao da zaraćene strane u Avganistanu iskoriste priliku i postignu mirovni sporazum.

"Vi morate donijeti političku odluku", istakao je Pompeo i dodao da će dobijeno rješenje na kraju zaštititi prava svih građana Avganistana, kao i društveni napredak, uključujući prisustvo žena u javnom životu.

On je apelovao da sve strane iskoriste ovu priliku i postignu mirovni sporazum.

Među vladinim pregovaračima su i četiri žene koje se zaklinju da će sačuvati ženska prava u bilo kojem sporazumu o podjeli vlasti sa talibanima, javlja agencija Asošijejted pres (AP). To uključuje pravo na rad, obrazovanje i učešće u političkom životu, sve što je bilo uskraćeno ženama za vrieme petogodišnje vladavine talibana.

Talibane je 2001. godine zbacila koalicija predvođena SAD-om zbog utočišta Osame bin Ladena, idejnog vođe terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. septembra.

Iz diplomatski izvora stižu procjene da je uspjeh to što su predstavnici sukobljenih strana pristali da zajedno sjednu za pregovarački sto, ali i sumnje da će put do mira biti trnovit.

Ovi mirovni pregovori su dio sporazuma koji su potpisali talibani sa SAD u februaru, kojim je predviđeno povlačenje većeg dijela američkog vojnog kontingenta iz Avganistana do novembra.

XS
SM
MD
LG