Dostupni linkovi

Pompeo: Pregovori zaraćenih strana u Avganistanu biće teški


Američki državni sekretar Majk Pompeo upozorio je danas da će dugo očekivani pregovori zaraćenih strana u Avganistanu verovatno biti teški, ali je naglasio da su oni jedini način da zemlja krene napred posle višedecenijskih sukoba.

Pompeo je na putu za Katar na Bliskom istoku, gde će u subotu u Dohi početi istorijski pregovori talibana i avganistanske vlade.

Početak razgovora biće uglavnom svečan, pre nego što pregovarački timovi započnu težak zadatak izrade mape puta za posleratni Avganistan.

Unutar-avganistanski pregovori predviđeni su mirovnim sporazumom koji su Sjedinjene Američke Države i talibani potpisali 29. februara u glavnom gradu Katara Dohi, sa ciljem okončanja rata i povlačenja američkih trupa.

"Trebalo nam je više vremena nego što smo želeli, ali očekujemo da će u subotu ujutru, prvi put posle skoro dve decenije, Avganistanci koji sede za stolom zajedno biti spremni za vođenje pregovora o tome kako kako pokrenuti svoju zemlju napred kako bi smanjili nasilje i osigurali ono što narod Avganistana traži", rekao je Pompeo u avionu na putu za Dohu.

Američki predsednik Donald Tramp obećao je pre predsedničkih izbora 2016. godine povlačenje američkih trupa iz Avganistana. Uoči predsedničkih izbora u novembru, Vašington je pojačao pritisak kako bi počeli unutar-avganistanski pregovori.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare Tramp je razgovore nazvao "uzbudljivim" i rekao da Vašington očekuje da smanjiti broj vojnika na 4.000 do novembra.

Vašington je počeo sa povlačenjem trupa posle potpisivanja sporazuma u februaru.

Povlačenje preostalih trupa ne zavisi od uspeha unutar-avganistanskih pregovora, već od obaveze koju su Talibani preuzeli da se bore protiv drugih militantnih grupa koje bi mogle da ugroze SAD i njihove saveznike.

Pompeo je naglasio da su SAD spremne da vrate vojnike u Avganistan ako vide da se pojavljuje pretnja i talibani odustanu od svojih obaveza.

XS
SM
MD
LG