Dostupni linkovi

Avganistanske vlasti puštaju na slobodu poslednju grupu talibana


Oslobođeni talibani 13. avgusta u Kabulu popunjavaju dokumenta za izlazak iz zatvora

Avganistanske vlasti počele su akciju oslobađanja posljednje grupe talibanskih zatvorenika od ukupno 400 koje militanti žele na slobodi prije nego što pristanu na mirovne pregovore, rekao je u petak, 14. avgusta, agenciji Rojters izvor iz službe bezbjednosti.

Vlada je pristala prošle sedmice da oslobodi 400 zatvorenika nakon konsultacija sa skupštinom starješina i ostalim lokalnim liderima iz tijela Loja džirga.

Portparol Nacionalnog savjeta bezbjednosti rekao je da su vlasti dan ranije, 13. avgusta, oslobodile 80 od 400 zatvorenika koji su određeni za puštanje da bi se ubrzali napori za održavanje direktnih razgovora i postizanje trajnog prekida vatre na nacionalnom nivou.

Portparol nije rekao kada će biti pušteno preostalih 320 talibana.

Mirovni proces kasni jer postoje neslaganja u vezi sa time koji talibani treba da budu oslobođeni. Među njima ima i lica koja su optužena za neke od nakrvavijih napada u Avganistanu.

Predsjednik Ašraf Gani je u ponedjeljak, 10. avgusta, objavio ukaz o oslobađanju posljednje grupe zatvorenika.

Talibani su saopštili da će sjesti za pregovarački sto sa vlastima u roku od sedam dana poslije oslobađanja posljednjih zatvorenika. Taj sastanak bi trebalo da se održi u Kataru.

XS
SM
MD
LG