Dostupni linkovi

Zaharova se izvinila zbog posta o susretu Vučića i Trampa


Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova

Portparolka Ministrarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova (Maria Zakharova) izvinila se zbog svoje ranije objave na Facebook-u o susretu predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predsednikom SAD Donaldom Trampom (Trump), navodeći da je "pogrešno protumačena".

Zaharova je 5. septemba na svom Facebook-u objavila fotografiju Vučića tokom susreta sa Trampom u Beloj kući i uporedila je sa scenom iz filma "Niske strasti" sa glumicom Šeron Stoun (Sheron Stone) u kojoj ona prekršta noge.

"Ako ste pozvani u Belu kuću, a stolica je postavljena kao da vas ispituju, sedite kao na fotografiji broj dva, ko god da ste. Verujte mi", napisala je ona.

Zaharova je nakndano dopunila svoju objavu u kojoj je napisala:

"Izvinjavam se, ali moja objava je pogrešno protumačena. Jedino što je u njemu napisano bilo je neslaganje sa arogantnim stavom "izuzetnih". Trikovi protokola postali su jedan od načina koji američki zvaničnici redovno koriste kako bi veštački stvorili izgled svoje ekskluzivnosti. A ovo je neprihvatljivo", napisala je Zaharova.

Na prethodnu objavu Zaharove, reagovali su pojedini zvaničnici u Srbiji, a prokomentarisao ju je i predsednik Srbije koji boravi u Briselu.

Vučić je rekao da ne postoji stvar koju je Srbija uradila da jedan deo javnosti u Srbiji nije govorio najgore o tome.

"To najviše govori o njima. O sebi govori i Marija Zaharova, primitivizam i prostakluk koji je pokazala govori o njoj i onima koji su je postavili. Ne umeju svi ljudi da cene što Srbija nije uvela sankcije Rusiji, što je vojno neutralna, ali šta da radite. Žao mi je jer sam i u Vašingtonu štitio naše odnose sa Ruskom federacijom" izjavio je Vučić novinarima u Briselu.

Đurić odgovorio Zaharovoj: Neću dozvoliti da napadate Srbiju

Reagujući na ovu objavu, direktor kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Marko Đurić poručio je Zaharovoj da joj "neće dozvoliti da napada Srbiju".

Đurić je u svojoj reakciji na objavu Zaharove na Facebook-u poručio portparolki ruskog ministarstva da bi trebalo da je "bude sram".

On je naveo da Vučić nije rekao nijednu ružnu reč protiv Rusije "čak ni na tom mestu (u Beloj kući)".

"A zamisli taj predsednik je kod ruskog predsednika i po sat i po vremena čekao na prijem i nikada nije tražio posebnu stolicu. Ja vam ne dozvoljavam da napadate ponosnu Srbiju. Sram vas bilo!", napisao je Đurić na Twitter-u.

Vulin: Iza Vučića ostaju dela, iza Zaharove zloba

Ministar odbrane Aleksandar Vulin saopštio je da je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije "uvredila sve one koji brane i Rusiju i Srbiju".

Reagujući na objavu portparolke Ministarstva inostranih poslova Rusije Marije Zaharove, Vulin je dodao da "Vučić svoj narod, ni prijatelje svog naroda, nikada nije ni ostavio, ni uvredio ni ponizio."

"Zaharova je uvredila sve nas koji i Rusiju i Srbiju branimo na težim mestima od njenih fejsbuk objava. Neprijatelji Srbije i Rusije su danas obradovani sitnom zlobom Zaharove. Iza Vučića ostaju dela, iza Zaharove zloba koje će da se stidi", naveo je Vulin u saopštenju.

On je dodao da je "Vučić jedini državnik u Evropi koji je odbio da uvede sankcije Rusiji i vrhovni komandant vojske sa kojom oružane snage Ruske Federacije imaju najvišu i najplodniju saradnju".

Vulin je naveo i da se "veličina čoveka ne meri ni veličinom stolice na kojoj sedi ni veličinom sile u čije ime govori, već veličinom hrabrosti da na svakoj stolici brani svoj narod i prijatelje svog naroda".

Kosovo i Srbija su, 4. septembra, u Beloj kući potpisale sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa. Ceremoniji potpisivanja je prisustvovao i američki predsednik Donald Tramp.

"Posle mnogo godina, decenija nasilne i tragične istorije i godina propalih pregovora, moja administracija predlaže nov način za prevazilaženje razlika, fokusiranjem na stvaranje radnih mesta i ekonomskog rasta", rekao je Tramp nazvavši dogovor velikim napretkom koji je "svet učinio bezbednijim".

Tramp je istakao i da je ponosan na lidere Srbije i Kosova, Vučića i Hotija, koji su stavili potpise na dogovor.

U ponedeljak, 7. septembra, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti će se ponovo sastati u Briselu, kako bi održali novu rundu briselskog dijaloga na najvišem političkom nivou.

XS
SM
MD
LG