Dostupni linkovi

Varhelji pozvao opoziciju u Srbiji da se aktivno angažuje u međupartijskom dijalogu 


Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) je zatražio od opozicije u Srbiji da preuzme “aktivnu ulogu” u međupartijskom dijalogu koji vodi Evropski parlament.

On je mišljenja da je Srbiji potreban širok višestranački dijalog da bi postigla ključne reforme u oblastima demokratije, vladavine prava i odgovornosti, koje su potrebne napreduje u pristupanju EU.

“Politička opozicija je suštinska komponenta za funkcionalnu demokratiju. Srbiji je potreban širok višestranački dijalog da bi postigla ključne reforme u oblastima demokratije, vladavine prava i odgovornosti, koje su potrebne napreduje u pristupanju EU", naveo je Varhelji.

"Stoga podstičemo novi srpski parlament i vladu da nastavi, a vi da preuzmete aktivnu ulogu u međupartijskom dijalogu koji vodi Evropski parlament kao korak ka kretanju ka reformama vezanim za EU”, poručio je Varhelji u pismu opoziciji, ocenivši da je na svim stranama da “odigraju konstruktivnu ulogu u ovom pogledu”.

Radi se o pismu koje je evropski komesar poslao opziciji 10. septembra kao odgovor na na pismo koje je opozicija njemu uputila u julu ove godine.

U tom pismu, predstavnici opozicije u Srbiji su izrazli duboku zabrinost “erozijom demokratije” u zemlji te su zatražili formiranje ekspertske grupe koja bi sačinila izveštaj o stanju demokratije i vladavine prava, kao i stanju u medijima.

S tim u vezi, evropski komesar za proširenje smatra da Evropska komisija već ima širok set alata za analizu i nadgledanje Srbije napredak u polju vladavine prava (poglavlja 23 i 24). On precizira da se tu obuhvataju informacije koje pružaju vlasti, koje pruža Delegacija EU, stručnjaci država članica EU, te analize i informacije od zainteresovanih strana, uključujući predstavnike civilnog društva.

Oliver Varhelji ističe da Srbija, kao država koja pregovara članstvo, je podložna strogom procesu i metodologiji praćenja i izveštavanja o vladavini zakona, posebno u poglavljima 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i 24 (pravda, sloboda i sigurnost).

“U svojim reformskim naporima, Srbija se posebno rukovodi privremenim merilima iz poglavlja 23 i 24, koja zahtevaju od Srbije da uskladi svoje zakonodavstvo sa pravnom tekovinom EU i evropskim standardima, uspostavi i ojača institucije i pruži evidenciju o početnim rezultatima”, naveo ja Varhelji u pismu istakavši da Evropska komisija redovno prati situaciju u Srbiji i pokreće ova pitanja pred vlastima.

XS
SM
MD
LG