Dostupni linkovi

Varhelji odgovorio evropskim zastupnicima na pismo o Srbiji


Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi
Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi

Služba za medije političke grupacije Socijaldemokrata u Evropskom parlamentu potvrdila je za Radio Slobodna Evropa da je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) odgovorio na prvo pismo evropskih zastupnika, koji su sredinom aprila ove godine upozorili da je situacija u Srbiji u vezi sa poštovanjem Ustava i ljudskih prava "izuzetno uznemirujuća".

Sadržaj Varheljijevog pisanog odgovora nije poznat, ali članovi druge najveće političke grupacije u Parlamentu su istakli da sada čekaju na odgovor i na poslednje pismo, koje je prošle nedelje upućeno njemu oko situacije u zemlji u toku izbornog perioda.

U ovom poslednjem pismu, evropski zastupnici upozoravaju da bez posmatračke misije Evropskog parlamenta, i sa ograničenom misijom OEBS/ODHIR, “vrlo je teško zamisliti verodostojan politički glas na dan i uoči izbora”.

Tanja Fajon, šefica delegacije za odnose sa Srbijom u Evropskom parlamentu je povodom ovog za RSE izjavila da je “zabrinjavajući znak” to što se u Srbiji, za razliku od Severne Makedonije, opozicija nikada nije konsultovala oko datuma izbora, imajući u vidu pandemiju COVID-19 u kojoj se izbori održavaju.

Ona podseća da je najveći opozicioni blok, koji obuhvata i sestrinske stranke evropskih socijademokrata odlučio da bojkotuje izbore iz ovih i drugih razloga, uključujući nedostatak njihovog slobodnog pristupa medijima.

“Da li će ovi izbori biti slobodni i fer, znaćemo naknadno, iako pozivamo nadležne organe da učine sve što je u njihovoj moći da omoguće uslove za demokratske, slobodne i fer izbore. I očigledno, nismo zadovoljni što nas trenutna zdravstvena situacija sprečava da nadgledamo izbore “, izjavila je Tanja Fajon.

RSE je objavio u ponedeljak da su evropski zastupnici iz grupacije Socijaldemokrata pismom ukazali na kršenje demokratskih procedura u Srbiji.

“Demokratija, koju snažno promovišu Evropska unija i njene države članice, sada je ugrožena od strane srpskih lidera i njihovih izjava”, upozoravaju evropski zastupnici u ovom pismu u koje RSE ima uvid.

Ovo je treće pismo koje se Varheljiju šalje iz Evropskog parlamenta u periodu od dva meseca. Krajem maja, evropski liberali su se pismom obratili Varheljiju upozorivši da će predstojeći izboriu Srbiji u postojećoj atmosferi biti "daleko od fer i demokratskih".

Iz kabineta Olivera Varheljia (Varhelyi) je za RSE rečeno da je evropski komesar “odgovorio ili će odgovoriti na tri pisma evropskih zastupnika”.

“Na predstojećim izborima sada je važnije nego ikad da svi građani i politički akteri imaju potpuno poverenje u integritet izbornog sistema”, kaže se u pisanom odgovoru za RSE, iz pres službe Evropske komisije, i dodaje da se predstojeći izbori u Srbiji moraju održati u skladu sa preporukama Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

XS
SM
MD
LG