Dostupni linkovi

Predsjednik Suda BiH za RSE: Tužilaštvo BiH štiti Dodika


Predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec izjavio je da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine štiti člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

U izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) u četvrtak (10. septembar) ovu tvrdnju objašnjava time kako je Milorada Dodika za prisluškivanje, Tužilaštvu BiH prijavila opozicija i građani Republike Srpske, ali da ova pravosudna institucija nije ništa uradili po toj prijavi, prema njegovim informacijama.

„Zato što ga Tužilaštvo Bosne i Hercegovine štiti. Ima nekoliko prijava vezanih za to“, tvrdi Debevec.

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) podnio je u 21. maja, krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv Milorada Dodika zbog postojanja osnova sumnje da je kao službeno lice izvršio krivično djelo neovlašteno prisluškivanje i zvučno ili optičko snimanje.

Dodik je na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u srijedu (20. maja) za govornicom izjavio da sluša telefonom predstavnike opozicije, te da svaka vlast sluša opoziciju. Izjavio je i da mu razgovore dostavlja ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukač.

Lukač je dan kasnije na na sjednici Narodne skupštine tog bosanskohercegovočkog entiteta demantovao Dodikove navode o prisluškivanju opozicije.

Podsjetimo, Debevec je ocjenu o Tužilaštvu iznio dan nakon što je Dodik, na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, u srijedu, 9. septembra, ustvrdio da predsjednik Suda Ranko Debevec 'ima neograničenu moć da daje saglasnost za prisluškivanje, te da ima špansko ime i prezime'.

Nakon ove izjave, iz Suda BIH je stiglo saopštenje za javnost u kojem se navodi kako se iz Dodikovih istupa u medijima i u Narodnoj skupštini Republike Srpske vidi 'da upravo on izdaje naloge za nezakonito prisluškivanje opozicije i građana u RS-u, a ne predsjednik Suda BiH'.

U izjavi za RSE Debevec povlači da je Dodikov nastup pritisak na Sud Bosne i Hercegovine.

"Vjerovatno mu ja smetam, jer nema kontrolu nad Sudom Bosne i Hercegovine, kao što to ima nad drugim pravosudnim institucijama. Radi se o pokušaju političke diskreditacije Suda BiH i predsjednika Suda BiH. Dakle, najdirektnije “, ističe Debevec.

Dodaje da prema odredbama Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BIH ova institucija predlaže Sudu BiH da eventualno nekoga prisluškuje. Debevec ističe da predsjednik Suda BiH 'takve prijedloge prihvata ili odbija'.

XS
SM
MD
LG