Dostupni linkovi

TI podnio krivičnu prijavu protiv Dodika zbog prisluškivanja opozicije


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) podnio je krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv člana Predsjedništva Milorada Dodika zbog postojanja osnova sumnje da je kao službeno lice izvršio krivično djelo neovlašćeno prisluškivanje i zvučno ili optičko snimanje, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) direktorica TI BIH Ivana Korajlić.

“Nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija spadaju u red posebnih istražnih radnji, te je za njihovo preduzimanje potrebno sudsko odobrenje. To je krivično-procesni institut koji se primjenjuje pod izuzetnim okolnostima, i u kojem član Predsjedništva Bosne i Hercegovine nema nikakve nadležnosti, kao ni entitetski ministar unutrašnjih poslova”, navodi se u saopštenju TI BIH.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je tokom obraćanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske u srijedu naveče kako učestvuje u prisluškivanju telefona predstavnika opozicije u tom entitetu.

"Razumijem političku borbu, ja sam bio u opoziciji. Ti nisi ni izabran i već si ex gradonačelnik. Ti pričaš... ne možeš ni proći u svojoj partiji, a da prođeš kod naroda. Pa ti što si dobio sad, dobio si najviše zato što nisu znali koja si mustra. Sad kad znaju niko neće glasati za tebe. Ni tvoja partija ne želi da te kandiduje, evo pitaj ove iz SDS ja im slušam telefone i znam. Svi su protiv tebe. Pa znam, imam pravo da slušam. Kad ti budeš predsjednik i ti ćeš imati", rekao je Dodik obraćajući se poslaniku Partije demokratskog progresa (PDP) Drašku Stanivukoviću.

Nakon toga, nastavio je da opisuje i šta drugi funkcioneri govore putem telefona

„Čovjek se ne skida s telefona, sve najlošije kaže za ovog njegovog, kako se ti prezivaš... Stanivuković. Hoćeš da vam donesem snimke šta govoriš? Nema šta ne govoriš... obećao ti je neke pare pa ti nije dao“, tvrdio je Dodik tokom skupštinskog zasijedanja.

On se pred poslanicima obratio i ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske tražeći potvrdu za ono što je rekao.

„Je li Lukaču, jel’ ono što ti meni dostavljaš jel tako? Nema šta, evo čovjeka svjedoka. Nema vlasti koja ne sluša opoziciju, tako i mi slušamo vas“, naveo je on.

Iz TI BIH podsjećaju da je Obavještajno-bezbjednosna agencija Bosne i Hercegovine (OBA) odgovorna za prikupljanje obavještajnih podataka u vezi sa prijetnjama po bezbjednost Bosne i Hercegovine, i ona takve podatke može dostavljati kolektivno Predsjedništvu BiH.

“Ovi podaci se mogu odnositi na prijetnje po bezbjednost, kao što su terorizam i organizovani kriminal, te se svakako ne smiju odnositi na opoziciono političko djelovanje. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske nema nadležnosti u pogledu prikupljanja obavještajnih podataka, te zato zabrinjava izjava Milorada Dodika da podatke iz nadziranih razgovora dobija od ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača”, dodaje se u saopštenju TI BIH.

TI BiH je već podnosio krivične prijave protiv Milorada Dodika zbog izjava u nastupima i na stranačkim skupovima u izbornoj kampanji za Opšte izbore 2018. godine, a u kojima su iznesene prijetnje penzionerima, zdravstvenim radnicima, radnicima RiTE Gacko i dugima biračima, s ciljem pridobijanja podrške na izborima. Do danas nijedno tužilaštvo nije otvorilo istragu protiv njega.

XS
SM
MD
LG