Dostupni linkovi

Sud BiH: Dodik izdaje naloge za prisluškivanje, a ne predsjednik Suda


Ulaz u zgradu Suda BiH 

Iz Suda BiH reagovali su u srijedu 9. septembra povodom izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu u u kojoj tvrdi da predsjednik Suda Ranko Debevec ima neograničenu moć da daje saglasnost za prisluškivanje, te da ima špansko ime i prezime.

Dodik je održao konferenciju za novinare u Istočnom Sarajevu nakon susreta sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Država i specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Matthew Palmerom.

Kazao je da postoje određene indicije iz pravosudnih institucija da se protiv Ranka Debevca vode postupci.

"Taj predsjednik Suda ima neograničenu moć da jednom Osmici (direktor OSA-e Osman Mehmedagić) daje koga će da prisluškuje. Sada ću vam reći nešto što je možda nepoznato u javnosti, pa provjerite. Radi se o čovjeku, dakle predsjednik Suda, koji je državljanin Španije i ima špansko ime i prezime koje nije prijavio kada se kandidovao ovdje. Kako je to moguće? Mi smo to provjerili kod nadležnih španskih organa i jeste tako", kazao je Dodik.

"Nalozi predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, koji se izdaju po prijedlogu direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH), za određivanje mjera tajnog praćenja telekomunikacija, izdaju se u skladu sa Zakonom o OSA BiH", tvrde iz Suda BiH.

Kako navode, Zakon o OSA-i propisuje proceduru predlaganja, određivanja, provođenja i obustavljanja mjera tajnog praćenja.

"Predsjednik Suda Bosne i Hercegovine nema neograničenu moć za davanje saglasnosti za prisluškivanje. Podsjećanja radi, više godina nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine oglasio određene odredbe Zakona o OSA BiH neustavnim, izvršna i zakonodavna vlast nisu izvršile odluku najvišeg suda u državi i usvojile relevantne izmjene i dopune tog Zakona“, saopšteno je.

Iz Suda kažu kako statistički podatak o izdatim nalozima sadrži i naloge koje je predsjednik Suda obustavio uz obrazloženo rješenje.

"To svakako dopunjuje demanti da predsjednik Suda ima neograničenu moć da daje saglasnost za prisluškivanje. Valjda je iz istupa gospodina Dodika, u medijima i u Narodnoj skupštini Republike Srpske, jasno da upravo on izdaje naloge za nezakonito prisluškivanje opozicije i građana u RS-u, a ne predsjednik Suda BiH, kako je gosp. Dodik priznao u više svojih javnih istupa, pa čak i za skupštinskom govornicom", kažu iz Suda BiH.

Dalje se navodi da sama Dodikova izjava u kojoj kaže "mi smo to provjerili kod španskih vlasti", jasno govori, tvrdi Sud, da on ima političku kontrolu nad određenim institucijama iz pravosudnog sistema i da to nije Sud Bosne i Hercegovine.

"Za gospodina Dodika očito nije problem što on ima srbijansko državljanstvo i po informacijama koje posjedujemo više nekretnina u Srbiji i Rusiji, i kao takav je član Predsjedništva države Bosne i Hercegovine, već je problem da li predsjednik Suda, koji se rodio i veliki dio života proveo u Sarajevu u BiH, kao pripadnik Jevrejsko-sefardske zajednice porijeklom iz Španije, ima eventualno špansko državljanstvo."

"Posebno je pitanje o navodnim krivičnim djelima korupcije, koje gospodin Dodik pominje, te ga pozivamo da o istom objavi dokaze, jer u protivnom će protiv istoga biti podnesena tužba po Zakonu o zaštiti od klevete", zaključuje se iz Suda Bosne i Hercegovine.

Ranko Debevec izabran je za predsjednika Suda BiH 2016. godine na mandat od šest godina.

Debevec je bio sudija Suda BiH od decembra 2012. godine. Prije toga je radio kao tužilac u Tužilaštvu BiH, kao i u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG