Dostupni linkovi

NATO za RSE: Nismo planirali konkretne događaje sa Srbijom za naredne mesece


Zastava NATO u Briselu, arhivska fotografija

"Nismo planirali konkretne događaje sa Srbijom za naredne mesece, ali ostajemo posvećeni partnerstvu u interesu stabilnosti i bezbednosti u regionu“, saopštila je Severnoatlantska alijansa u odgovoru na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) nakon što je Vlada Srbije na sednici 9. septembra donela odluku da u narednih šest meseci obustavi sve vojne vežbe i aktivnosti.

NATO ceni dugogodišnje partnerstvo sa Srbijom, navedeno je u odgovoru.

Odluka Vlade Srbije od 9. septembra usledila je dan nakon što je belorusko ministarstvo odbrane objavilo informaciju da će pripadnici Oružanih snaga Vojske Srbije učestvovati na zajedničkoj vežbi sa Rusijom i Belorusijom „Slovensko bratstvo“ u Belorusiji sredinom septembra.

Ovaj potez obrazložio je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rečima da je Vlada donela odluku kako bi se sačuvala pozicija vojne neutralnosti i „izbegle ili bar umanjile posledice pojačanih napada“ na Srbiju.

Belorusija se suočava sa masovnim demonstracijama građana od kada je aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko proglasio pobedu na izborima održanim u avgustu.

Srbija je podržala Deklaraciju Evropske unije od 11. avgusta o predsedničkim izborima u Belorusiji u kojoj se navodi da su građani Belorusije tokom izborne kampanje „pokazali želju za demokratskim promenama”, ali da „izbori nisu bili ni slobodni ni fer".

XS
SM
MD
LG