Dostupni linkovi

Moskva osuđuje kampanju dezinformacija radi uvođenja sankcija


Ruski opozicionar Aleksej Navaljni
Ruski opozicionar Aleksej Navaljni

Rusija je danas, 9. septembra, osudila "kampanju dezinformacija" u cilju uvođenja novih sankcija Moskvi, posle poziva članica G7 za "hitno" izvođenje pred lice pravde odgovornih za trovanje opozicionara Alekseja Navaljnog.

"Opsežna kampanja dezinformacija koja je u toku, je jasan dokaz da njeni inicijatori ne brinu o zdravlju Navaljnog... već nastoje da se mobilišu radi uvođenja sankcija", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministri spoljnih poslova Nemačke, Kanade, SAD, Francuske, Italije, Japana i Velike Britanije su juče, 8. septembra, u saopštenju naveli da su "ujedinjeni u najsnažnijoj osudi potvrđenog trovanja Alekseja Navaljnog".

Nemačka gde se 44-godišnji opozicionar leči, obavestila je partnere iz G7 da su kliničke i toksikološke analize nemačkih stručnjaka i specijalizovane laboratorije nemačkih oružanih snaga utvrdile da je Navaljni bio žrtva hemijskog napada supstancom iz "grupe novičok" koju razvija Rusija.

Evropska unija je takođe pominjala moguće sankcije, a Berlin prvi put nije isključio zamrzavanje projekta gasovoda Severni tok 2.

XS
SM
MD
LG