Dostupni linkovi

G7: Moskva da izvede pred sud počinioce trovanja Navaljnog


Aleksej Navaljni u toku transporta z Rusije ka Nemačkoj

Države grupe G7 pozvale su 8. septembra Rusiju da "hitno" izvede pred sud počinioce "potvrđenog trovanja" opozicionara Alekseja Navaljnog, prenosi agencija Asošijejted pres (AP).

U saopštenju ministri spoljnih poslova Nemačke, Kanade, SAD, Francuske, Italije, Japana i Velike Britanije rekli su da su ujedinjeni "u najstrožoj osudi potvrđenog trovanja Alekseja Navaljnog".

Nemačka, gde se 44-godišnji opozicionar leči, informisala je svoje partnere iz G7 da su kliničke i toksikološke analize nemačkih stručnjaka i specijalizovane laboratorije nemačkih oružanih snaga utvrdile da je Navaljni bio žrtva hemijskog napada supstancom iz "grupe novičok" koju razvija Rusija.

"Svaka upotreba hemijskog oružja, svuda u svakom trenutku od strane bilo koga i pod bilo kojim okolnostima je neprihvatljiva i suprotna međunarodnim normama", naveli su ministri u saopštenju koje su objavile SAD, ovogodišnji predsedavajući G7.

"Mi, ministri spoljnih poslova G7, pozivamo Rusiju da hitno transparentno pokaže identitet odgovornih za taj napad tim gnusnim otrovom i da ih izvedu pred lice pravde", naveli su ministri.

Oni su podsetili Moskvu na njene obaveze po medjunarodnoj Konvenciji o zabrani hemijskog oružja koja je na snazi od 1997. godine.

"Taj napad protiv šefa opozicije Navaljnog je još jedan težak udarac demokratiji i političkom pluralitetu u Rusiji. On predstavlja ozbiljnu pretnju za sve one koji brane političke i gradjanske slobode", ukazuje se u saopštenju i navodi da će G7 pažljivo pratiti ruski odgovor na međunarodne zahteve da izense objašnjenje.

Navaljni, strogi kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina, prebačen je u Nemačku 22. avgusta, dva dana nakon što mu je pozlilo na letu u Sibiru.

Nemački stručnjaci kažu da testovi pokazuju da je otrovan sovjetskim vojnim nervnim agensom iz grupe novičok, zbog čega su Evropska unija, Nemačka i druge države tražile od Rusije da istraži ovaj slučaj.

Navaljnijev tim i rodbina vjeruju da su iza trovanja stajale ruske vlasti, što Kremlj žestoko poriče.

XS
SM
MD
LG