Dostupni linkovi

Brojni NVO-i traži od Ujedinjenih naroda istragu o kršenjima ljudskih prava u Kini


Kineski policajci patroliraju gradom Kašgarom, pokrajina Sinđijang, fotoarhiv
Kineski policajci patroliraju gradom Kašgarom, pokrajina Sinđijang, fotoarhiv

Više od 300 nevladinih organizacija (NVO) zatražilo je danas, 9. septembra, od Ujedinjenih naroda (UN) da uspostavi međunarodni mehanizam zadužen za istrage o kršenjima ljudskih prava u Kini i pozvalo najviša tijela svjetske organizacije da "djeluju na odlučan način".

Organizacije iz više od 60 zemalja uputile su pismo generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterreu, visokoj izaslanici za ljudska prava Michelle Bachelet i zemljama članicama UN-a.

One se pozivaju na inicijativu 50 stručnjaka UN-a koji su krajem juna zatražili "odlučne mjere za zaštitu osnovnih sloboda u Kini" i osudili "masovna kršenja ljudskih prava koja je Kina počinila u Hong Kongu, na Tibetu i u Sinđijangu, restrikciju informacija o pandemiji COVID-a, kao i napade na borce za ljudska prava, novinare, advokate i kritičare vlasti širom zemlje".

Te nevladine organizacije također optužuju Kinu za targetiranje boraca za ljudska prava u inozemstvu, za gušenje intelektualne slobode izvan Kine i za cenzuriranje interneta.

U pismu se osuđuje pokušaj Kine da privuče "inicijative koje teže da ispitaju ozbiljna kršenja ljudskih prava i međunarodne zločine počinjene u zemljama širom svijeta", optužujući Peking za "lažno predstavljanje šta je mandat Vijeća UN za ljudska prava".

"Država koja nastoji biti iznad kritičkog preispitivanja, predstavlja osnovnu preijtnju ljudskim pravima. Činjenica da Kina, koja ima veliku globalnu moć, očekuje da bude tretirana, što utiče na sve nas", navodi se u pismu.

Te organizacije zato zahtijevaju od tijela UN-a čitav niz konkretnih mjera, specijalnu sjednicu Vijeća za ljudska prava, imenovanje specijalnog izaslanika, a od Michelle Bachelet traže da iskoristi svoj neovisni mandat monitoringom kršenja ljudskih prava u Kini i objavljivanjem izvještaja o tom pitanju.

Dok je sve više kritika zbog kršenja ljudskih prava u Kini, Peking, koji ima stalno mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a, posljednjih godina stalno širi svoj utjecaj u okviru UN-a.

XS
SM
MD
LG