Dostupni linkovi

Disney kritiziran zbog snimanja filma Mulan u kineskoj provinciji Sinđijang


Jedan od pritvorskih centara u Sinđijangu, odnosno - prema riječima kineskih vlasti - centar za preškolovavanje i obuku", septembar 2018.
Jedan od pritvorskih centara u Sinđijangu, odnosno - prema riječima kineskih vlasti - centar za preškolovavanje i obuku", septembar 2018.

Disney je na udaru kritika zbog snimanja novog filma Mulan u dijelovima Kine gdje je vlada optužena za ozbiljno kršenje ljudskih prava.

U odjavnoj špici filma navodi se zahvalnica vladinoj sigurnosnoj agenciji u provinciji Sinđijang (Xinjiang), u kojoj se smatra da je privredeno oko milijun ljudi, uglavnom pripadnika muslimanske manjine Ujguri.

Film je već bio meta bojkota nakon što je njegova glavna glumica podržala akciju protiv prosvjednika u Hong Kongu.

Disney nije komentirao spor o lokaciji i odjavnoj špici.

Kina navodi da su njezini kampovi u Sinđijangu, ili kako ih zove - centri za preškolovavanje i obuku, neophodni za poboljšanje sigurnosti.

Akcijski igrani film Mulan, koji je jedan od najvećih naslova u ovoj godini, remake je animirane priče o mladoj djevojci iz 1998. godine koja zauzima očevo mjesto u vojsci.

No, fanovi u nekim azijskim zemljama pozvali su na bojkot filma nakon što je kineska glumica Liu Yifei dala komentare podržavajući hongkonšku policiju koja je posljednjih mjeseci optužena za nasilje nad prodemokratskim prosvjednicima.

Korisnici društvenih mreža su u ponedjeljak primijetili da se Disney zahvalio brojnim vladinim tijelima u Sinđijangu, uključujući Uredu za javnu sigurnost u gradu Turpanu i "Odjelu za promidžbu CPC autonomnog regiona Sinđijang Ujgur".

Stručnjaci iz Ujedinjenih naroda i aktivisti tvrde da se najmanje milijun Ujgura nalazi u pritvorskim centrima u Sinđijangu.

Sjedinjene Države su ranije optužile Kinu za masovna zatočenja, vjerski progon i prisilnu sterilizaciju Ujgura.

XS
SM
MD
LG