Dostupni linkovi

Nove američke sankcije Kini zbog kršenja prava Ujgura


Pizavat, grad u Sinđiangu

SAD su uvele nove sankcije protiv jedne kineske provladine organizacije i dva sadašnja, odnosno bivša zvaničnika zbog navodne umešanosti u "ozbiljna kršenja ljudskih prava" Ujgura i drugih, uglavnom muslimanskih zajednica u regionu Singđijang na severozapadu zemlje.

Na listi američkog Ministarstva finansija je Jedinica za proizvodnju i konstrukciju u Sinđijangu (XPCC), koja je opisana kao "paramilitarna organizacija…podređena Komunističkoj partiji Kine" i "pojačava internu kontrolu nad ovom regijom širenjem kineske vizije ekonomskog razvoja."

Sankcije su uvedene i Peng Điaruiju, zameniku partijskog sekretara ove oblasti i komandantu XPCC i Sun Đinlongu, bivšem političkom komesaru pomenute jedinice.

Najnovijim potezom Vašingtona zamrznuta je njihova imovina u SAD i zabranjuje se Amerikancima da posluje sa njima.

Ova odluka je doneta u trenutku kada se zaoštravaju odnosi između SAD i Kine o mnogim pitanjima počev od Hong Konga, odgovornosti za izbijanje pandemije do trgovinskih sporova, što je rezultiralo nedavnom odlukom Vašingtona da zatvori kineski konzulat u Hjustonu i recipročnom merom Pekinga prema američkom konzulatu u Čengduu.

Vašington pojačava pritisak na Peking zbog kršenja ljudskih prava u Sinđijangu.

SAD i druge zapadne zemlje optužuju kineske vlasti da drže u kampovima i zatvorima više od milion Ujgura i pripadnika drugih, uglavnom muslimanskih zajednica, u kojima su od 2017. fizički zlostavljani, izloženi ideološkom disciplinovanju i primoravani da odbace svoju veru i jezik.

Kina tvrdi da ovi kampovi služe za prevaspitavanje i obučavanje neophodne za borbu protiv separatizma i ekstremizma.

XPCC je osnovan tokom 1950-ih i u početku je naseljavao demobilisane borce na poljoprivredna gazdinstva u Singđiangu, da bi vremenom počeo da upravlja velikim farmama, te da vodi poslove poput izgradnje nekretnina, proizvodnje cementa i osiguranja.

Eksperti ističu da ova organizacija, koja broji više od tri miliona članova, ima administrativnu upravu nad nekoliko gradova i skoro u potpunosti je nastanjena Han Kinezima.

Vašington je početkom jula uveo sankcije Čen Kuanguou, aktuelnom političkom komesaru XPCC i sekretaru Komunističke partije u Sinđijangu.


XS
SM
MD
LG