Dostupni linkovi

Beograd i Banjaluka potpisuju povelju o bratimljenju dva grada


Banjaluka

Beograd i Banjaluka potpisaće tokom oktobra povelju o bratimljenju, najavili su posle sastanka u Banjaluci zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

"Pobratimili smo se sa 30 gradova u svetu, a u to odabrano društvo ući će i Banjaluka. Posebno smo srećni i zadovoljni zbog toga", rekao je Vesić novinarima, a prenosi portal Grada Beograda Beoinfo.

Vesić je rekao da je formalni razlog odlaska delegacije Beograda u bosanskohercegovački entitet Republiku Srpsku biciklistička trka Beograd–Banjaluka, koju finansiraju oba grada.

To je, rekao je Vesić, zajednička manifestacija "koja pokazuje koliko smo povezani".

"U Banjaluci se osećamo kao kod kuće, kao što je svim Banjalučanima kuća u Beogradu. Ovo su sastanci prijatelja iz istog naroda, koji se saradnjom trude da uspostave još čvršće veze", rekao je Vesić.

On je naveo da se razgovaralo i o drugim oblicima saradnje, kao i o zajedničkim akcijama, kojima će deca iz Beograda provoditi određeno vreme u Banjaluci, dok će glavni grad Srbije takođe ugostiti decu iz Banjaluke.

Dogovoreno je i da se jednom godišnje organizuju Dani Banjaluke u Beogradu i Dani Beograda u Banjaluci, kulturna manifestacija putem kojih će se građani upoznavati sa kulturnom ponudom drugog grada, prenosi Beoinfo.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da Beograd i Banjaluka sarađuju, suštinski, u svim oblastima i da su "građani povezani mnogostrukim vezama".

"Dve srpske prestonice povezane su prirodno, bez formalnih sporazuma i sarađuju na sve moguće načine. Zahvaljujem na predlogu da konačno formalizujemo naše odnose i biće nam izuzetno zadovoljstvo da u narednom mesecu ratifikujemo sporazum o bratimljenju", rekao je Radojičić.

On je dodao da se tokom sastanka razgovaralo i o saradnji u oblasti sporta, kulture, ekonomije i školstva.

XS
SM
MD
LG