Dostupni linkovi

Dačić: Zatvoren slučaj objave Marije Zaharove


Ivica Dačić
Ivica Dačić

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić izjavio je da je značajno da su Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i šef ruske diplomatije Segej Lavrov uložili napore da se "zatvori" slučaj objave portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove (Maria Zakharova) kako ne bi ostala sumnja u donose Srbije i Rusije.

Zaharova je 5. septembra na svom Facebooku objavila fotografiju predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom susreta sa predsednikom SAD Donaldom Trampom (Trump) u Beloj kući i uporedila je sa scenom iz filma "Niske strasti" u kojoj glumica Šeron Stoun (Sheron Stone) prekršta noge.

"Ako ste pozvani u Belu kuću, a stolica je postavljena kao da vas ispituju, sedite kao na fotografiji broj dva, ko god da ste. Verujte mi", napisala je ona.

Zaharova se naknadno izvinila zbog ove objave, navodeći da je "pogrešno protumačena", a osudili su je zvaničnici u Srbiji, uključujući i predsednika Srbije.

Dačić je za televiziju Hepi 7. septembra rekao da su Srbija i Rusija strateški partneri i da nastavljaju saradnju.

"Kao što je rekao i predsednik Aleksandar Vučić, ovo neće ostavi trag na naše dobre odnose", rekao je Dačić i dodao da se šef ruske diplomatije Sergej Lavrov lično uključio u slučaj.

"Ovo je pouka da se ne sme igrati takvim stvarima, da bilo kakav potez koji čak i da je u pitanju loš prevod, ili bilo šta što nema veze sa Vučićem nego Trampom... Slika je slika i to izaziva negativne reakcije sa naše strane", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, to je bio nepromišljen potez Zaharove "koji je digao nepotrebno tenzije".

On je dodao da portparolka ruskog ministarstva "ima neku svoju slobodu u javnim nastupima", koja se "dosta toleriše u Moskvi".

Dačić je rekao da je potpisivanje sporazuma Srbije i Kosova u Vašingtonu veliki spoljnopolitički događaj za Srbiju, od koje će ona imati "mnogo koristi".

On je da Srbija treba to pametno da iskoristi umesto što sama sebi pravi probleme izvrgavanjem ruglu nešto "o čemu mnoge zemlje mogu samo da sanjaju", a to je da "imaju zainteresovanost SAD da uopšte učestvuju u rešavanju bilo kakvih problema".

Marija Zaharova je u avgustu 2018. bila u trodnevnoj poseti Srbiji, kada je sa Dačićem posetila i Sabor trubača u Guči.

Prethodno je u Beogradu bila u februaru iste godine u okviru zvanične posete ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Zaharova u Srbiji: Trubači, kupus i majica s likom Putina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:08 0:00

XS
SM
MD
LG