Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Lavrov: Podrška samostalnom i višesmernom kursu Srbije


Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas u Beogradu da Rusija podržava samostalan, nezavisan i višesmerni kurs Srbije jer se i sama u spoljnoj politici rukovodi tim prinicipima.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačičem, Lavrov je rekao da je Rusija privržena međunarodnom pravu u rešavanju svih problema, kako u EU tako i u drugim regionima i da se to tiče i strogog sprovođenja rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

"U Evropi vlada nezdrava situacija zbog pokušaja nekih članova EU i NATO da ojačaju konfrontaciju, gurajući sve dalje NATO na istok ne uzimajući u obzir mišljenje stanovništva, a to se tiče onoga što je bilo u Crnoj Gori i što se sada pokušava u Makedoniji pa i u BiH", ocenio je Lavrov.

On je rekao da se Rusija pridržava svih sporazuma koji se tiču Kosova, ali i BiH i dodao da će se usprotiviti svakom pokušaju da se ti sporazumi zaobiđu i prekrše.

Kada je reč o BiH, Lavrov je rekao da je neophodno da sva pitanja moraju da se rešavaju na osnovu dogovora dva entiteta i tri državotvorna naroda.

Prema rečima ruskog ministra, razgovori sa srpskim kolegom su pokazali široko podudaranje u stavovima o međunarodnim pitanjima, a bili su posvećeni većim delom saradnji u međunarodnim organizacijama kao što su UN, OEBS i Savet Evrope.

Lavrov je rekao i da važnu ulogu u razvoju bilateralnih odnosa ima međudržavna komisija za saradnju koja je nedavno u Sočiju konstatovala da je postignut vidan napredak u realizaciji onoga što su dogovorili predsednici Rusije i Srbije, Vladimir Putin i Aleksandar Vučić, prošlog decembra u Moskvi.

Lavrov u hramu Sv. Sava
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

XS
SM
MD
LG