Dostupni linkovi

U Hrvatskoj uz epidemiološke mjere počela nova školska godina 


Dezinfekcija ruku u učionici

U Hrvatskoj je jutros (7. septembar) uz epidemiološke mjere počela nova školska godina za oko 460.000 učenika osnovnih i srednjih škola, a zaštitne maske su obavezne za nastavnike i učenike viših razreda ako nije moguće osigurati potrebnu fizičku udaljenost.

U skladu s preporukama zbog epidemije korona virusa, nastava će se odvijati po jednom od tri moguća modela: model A predviđa odvijanje nastave u školi uz pridržavanje epidemioloških mjera, model B je mješoviti oblik nastave u školi i na daljinu, a model C je nastava na daljinu.

Najviše škola za sada se opredijelilo za model A, koji podrazumijeva obavezno nošenje zaštitnih maski za nastavnike, ali i učenike od petog razreda osnovne škole i srednje škole ako u učionicama nije moguće osigurati razmak među učenicima od 1,5 metara, odnosno dva metra.

Školski čas traje 40 minuta, a na ulazu u škole obavezna je dezinfekcija ruku i obuće.

Epidemiološkim mjerama je previđeno da svako razredno odjeljenje boravi u jednoj prostoriji, a učionice se ne mijenjaju ni u predmetnoj nastavi. Odmori će biti u različito vrijeme da se ne bi miješali učenici različitih razreda.

Prema najnovijim podacima hrvatskog Ministarstva obrazovanja, najmanje devet škola u Hrvatskoj već od prvog dana nastavu prati na daljinu, jer su neki od zaposlenih zaraženi korona virusom zbog čega je više profesora i tehničkog osoblja završilo u samoizolaciji.

Savjetnik ministra obrazovanja Božo Pavičin rekao je da je krajem prošle sedmice oko 105 zaposlenih u školama i oko 1.500 djece širom zemlje bilo u samoizolaciji.

Prema podacima Ministarstva, u osnovnim školama u ovoj školskoj godini je oko 316.000 učenika, od toga 38.000 prvaka, dok je učenika srednjih škola nešto manje od 144.000.

XS
SM
MD
LG