Dostupni linkovi

Evropski đaci se vraćaju u školske klupe nakon šest meseci


Đaci u školi u blizini Pariza.

Milioni učenika Francuske, Belgije, Velike Britanije i ostalih evropskih zemalja danas se vratilo u škole koje su morale da se potpuno reorganizuju kako bi se izbeglo širenje korona virusa.

Učenici nisu zatekli škole kakve su ranije bile s obzirom na zdravstvene mere koje su ove godine uvedene.

Organizovanje nastave u manjim grupama kao što je slučaj u Grčkoj, Srbiji ili u Bosni, dolazak u različitim terminima ili različitim danima, kao što je u Velikoj Britaniji kako bi se izbegle gužve u javnom prevozu, skraćeni časovi, obavezne maske za decu stariju od 11,12 godina, prenosi Beta.

Iako je gotovo svuda u Evropi broj zaraženih ponovo počeo da se povećava, vlasti žele da po svaku cenu spreče da škole postanu leglo epidemije korona virusa.

U Francuskoj je danas krenulo u školu 12,4 miliona učenika svih razreda, a vlada se nada "što je moguće normalnijem" početku školske godine, uz poštovanje veoma preciznih uputstava poput obaveznog nošenja maski za nastavnike i učenike starije od 11 godina, uključujući i na otvorenom.

U nekim zemljama, deca će naizmenično izlaziti napolje kako bi se izbegle gužve po hodnicima. To je slučaj u Grčkoj gde bi početak školske godine, planiran za 7. septembar, mogao da bude pomeren.

U Velikoj Britaniji se roditeljima ne savetuje zadržavanje u školi, a u Londonu saobraćaju autobusi specijalizovani samo za prevoz učenika. Vlasti takodje podstiču decu da do škole idu peške ;ili biciklom.

Španski premijer Pedro Sančes je danas ocenio da su škole sigurnije od drugih mesta iako ne postoji nulti rizik od epidemije. Škola počinje izmedju 4. i 15. septembra, u zavisnosti od regiona zemlje, a deca već starija od šest godina moraće da nose maske sve vreme.

Učenici u Belgiji su se takodje danas vratili u školske klupe, a premijerka Sofi Vilmes smatra da je veoma važno da deca mogu da nastave sa "normalnim školskim životom ili normalnim koliko je to moguće".

Britanska vlada smatra da su dobrobiti povratka u školu značajniji od potencijalnih rizika, a premijer Boris Džonson danima nastoji da u to uveri i decu i roditelje.

U Italiji školska godina počinje 14. septembra i izaziva veliku zabrinutost tako da su tri regiona na jugu zemlje pomerila za kraj septembra početak nastave.

Predvidjene su sve mere od distanciranja, nošenja maski do dolaska u školu u različito vreme, a vlada je kupila 2,5 miliona individualnih klupa kako bi se garantovala bezbedna udaljenost medju učenicima.

XS
SM
MD
LG