Dostupni linkovi

Trump smatra da nema razloga za sumnju u nemačku procenu da je Navaljni otrovan


Donald Tramp

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da nije video „nijedan dokaz“ umešanosti ruske države u trovanje teško bolesnog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, ali i da nema razloga da sumnja u nemačku procenu da je otrovan.

Obraćajući se novinarima u Beloj kući 4. septembra, Tramp je prvi put komentarisao ovu temu otkako je Nemačka 2. septembra saopštila da su toksikološki testovi pružili „nedvosmislene dokaze“ da je ruski opozicioni lider otrovan vojnim nervnim agensom novičok.

„Na osnovu onoga što je saopšteno iz Nemačke izgleda da se o tome radi“, rekao je Tramp. „Bio bih veoma ljut ako je tako”, kazao je.

"Ne znam tačno šta se dogodilo. Mislim da je to tragično, strašno je, nije trebalo da se dogodi", rekao je Tramp, dodajući da još nije dobio "nikakav dokaz", ali da će "biti poslato mnogo dokumenata“ o trovanju.

Ranije 4. septembra, američki Stejt department izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog otkrića da je Navaljni otrovan. Zamenik državnog sekretara Stephen Biegun rekao je ruskom ambasadoru Anatoliju Antonovu da bi upotreba nervnog sredstva sovjetskog tipa u Moskvi predstavljala očigledno kršenje njenih obaveza prema Konvenciji o hemijskom oružju. „Zamenik sekretara pozvao je Rusiju da u potpunosti sarađuje sa istragom međunarodne zajednice o ovom napadu“, navela je portparolka Stejt departmenta Morgan Ortagus u saopštenju.

Američki zvaničnici ranije su rekli da Vašington sarađuje sa saveznicima na istraživanju trovanja i traženju odgovornih.

Do sada su ruske vlasti pribegavale zataškavanju i poricanju kao odgovoru na slučaj Navaljnog i odbijale su da pokrenu krivičnu istragu zbog navoda da je opozicioni političar otrovan, rekavši da nisu pronađeni čvrsti dokazi.

Navaljnom (44) je pozlilo na letu iz Sibira za Moskvu 20. avgusta, zbog čega je avion kojim je putovao morao da hitno sleti u Omsk, gde je proveo dva dana u bolnici pre nego što je evakuisan u Nemačku. Sada je na respiratoru i pod medicinski izazvanom komom u jedinici intenzivne nege u bolnici Charite u Berlinu.

Nemačka nastoji da iskuša zajedničku reakciju sa svojim partnerima iz EU i NATO-a protiv Rusije, nakon što je kancelarka Angela Merkel opisala slučaj Navaljnog kao „pokušaj ubistva trovanjem“.


EU je najavila da razmatra sankcije Rusiji, a NATO je Rusiju pozvao da "u potpunosti sarađuje" sa "nepristrasnom međunarodnom" komisijom koju će voditi globalna Organizacija za zabranu hemijskog oružja.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je na konferenciji za novinare u Briselu 4. septembra nakon posebne sednice ambasadora vojne alijanse da Rusija "sada ima ozbiljna pitanja na koja mora da odgovori".

„Nesumnjivo postoje dokazi da je gospodin Navaljni otrovan vojnim nervnim agensom iz grupe novičok“, rekao je Stoltenberg. "Svaka upotreba hemijskog oružja pokazuje potpuno nepoštovanje ljudskih života i predstavlja neprihvatljivo kršenje međunarodnih normi i pravila."

Slučaj Navaljnog podsetio je na slučaj bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke u britanskom gradu Solzberiju. Britanska istraga utvrdila je da su Skripalji otrovani novičokom i tvrdila da su napad izvršili ruski državni agenti.

XS
SM
MD
LG