Dostupni linkovi

Brnabić: Vašington pokazao veću efikasnost, dobro je što rade zajedno sa Briselom


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić 
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić 

„Bila su ovo dva istorijska dana“, rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenivši tako potpisivanje sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Kosova i Srbije činom „čiji ćemo značaj tek videti i prepoznati u narednim godinama“.

„Mislim da se naša delegacija vraća sa velikim i važnim rezultatom i za Srbiju i za Srbe na Kosovu, ali za čitav naš region“, rekla je Ana Brabić za privatnu TV Pink.

Brnabić je rekla i da je administracija u Vašingtonu pokazala veću efikasnost i proaktivnost od Brisela, da su bili fokusirani na konkretne rezultate i projekte i da je ovo dobra uvertira pred sastanak koji bi u Briselu trebalo da se održi 7. septembra.

Ona je istakla da je dobro što Brisel i Vašington rade zajedno čak i ako postoji rivalitet između njih.

„Sve ovo što radi Vašington nekako ubrzava dijalog Beograda i Prištine. To mislim da ide na ruku EU“, rekla je Brnabić.

Inače, Srbija i Kosovo potpisali su u Beloj kući u Washingtonu dogovor o normalizaciji ekonomskih odnosa uz prisustvo predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa.

Dogovor uključuje i izmeštanje Ambasade Srbije u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem, te međusobno priznanje Kosova i Izraela.

Dogovoreno je i da će Kosovo uvesti moratorij na traženje članstva u međunarodnim organizacijama u trajanju od jedne godine, kao i da će Srbija uvesti jednogodišnji moratorij na svoju kampanju za povlačenje priznanja Kosova.

XS
SM
MD
LG