Dostupni linkovi

Unija poslodavaca Srbije: Tražićemo smanjenje poreza i doprinosa na zarade


Ilustrativna fotografija

Direktor Unije poslodavaca u Srbiji Srđan Drobnjaković izjavio je u četvrtak da će u oktobru zatražiti od Vlade Srbije smanjenje poreza i doprinosa na zarade zaposlenih za jedan odsto.

"U oktobru, kada se bude pripremao republički budžet, privrednici će tražiti smanjenje poreza i doprinosa na plate za jedan odsto", rekao je Drobnjaković za Betu.

Dodao je da će tražiti rasterećenje u tom procentu, čak i ako se, tokom pregovora o minimalnoj ceni rada za 2021. godinu, usvoji zahtev o povećanju neoporezivog dela zarade sa 16.000 dinara na 19.000.

Drobnjaković je rekao da privrednici traže smanjenje dažbina, ne da bi povećali dobit nego da bi mogli da isplaćuju plate zaposlenima i da u poslovanju ne bi "bežali" u sivu ekonomiju.

"Privreda je dosta opterećena jer, pored tih fiskalnih obaveza plaća i oko 500 parafiskalnih nameta", rekao je Drobnjaković.

Poslodavci, prema njegovim rečima, već nekoliko godina traže da se parafiskalni zahtevi smanje, ali i pored obećanja ministara finansija da će ih "srezati", ti nameti su sa oko 350 narasli na oko 500, raznih vrsta.

"Kada lokalnoj samoupravi ponestane novca u budžetu ona izmisli novi namet", rekao je Drobnjaković.

On je rekao da stanje u privredi nije lako i da su mere Vlade Srbije za pomoć privredi u isplati zarada "spasle" pre svega male i srednje firme, a da je pomoć velikim kompanijama bila manja, jer su dobile 50 odsto minimalne zarade po zaposlenom radniku.

Drobnjaković je rekao da 50 odsto firmi i sada redovno plaća poreze, bez obzira što je Vlada Srbije kao olakšavajuću meru uvela odlaganje plaćanja poreza na zarade, na dobit i neto prihode preduzetnika za nekoliko meseci tokom pandemije i njihovu otplatu u 24 rate od januara 2021. godine.

"Poslodavci se plaše da će im se nagomilati obaveze u narednoj godini i da neće moći da ih izmire, pa se trude da to plate bez odlaganja", rekao je Drobnjaković.

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) saopštila je u četvrtak da je u prvih šest meseci epidemije zarazne bolesti COVID-19 broj otvorenih privrednih subjekata u odnosu na ugašene veći za 6.313.

To je pokazao polugodišnji izveštaj o stanju privrede, koji su, uz podršku nemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ, uradili NALED i Republički sekretarijat za javne politike u okviru takmičenja lokalnih samouprava "Šampioni preduzetništva 2020".

Istraživanje je zasnovano na podacima Poreske uprave i Agencije za privredne registre za period od 1. januara do 30. juna 2020. godine.

XS
SM
MD
LG