Dostupni linkovi

NALED: U Srbiji u prvoj polovini 2020. otvoreno više firmi nego što je zatvoreno


I pored pozitivnog salda, pandemija je uticala na smanjenje privredne aktivnosti, jer je registrovano manje otvaranja novih firmi

Privreda u Srbiji je, uprkos vanrednom stanju i ekonomskoj krizi, u prvih šest meseci uspešno "preležala" prvi talas pandemije zarazne bolesti COVID-19, jer je broj otvorenih privrednih subjekata u odnosu na ugašene veći za 6.313, saopštila je u četvrtak Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

U prvoj polovini godine, kako se navodi, otvoreno je 18.124 firmi, a ugašeno 11.811 i aktivnih privrednih subjekata i preduzetnika bilo je 389.644.

To je pokazao polugodišnji izveštaj o stanju privrede, koji su, uz podršku nemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ, uradili NALED i Republički sekretarijat za javne politike u okviru takmičenja lokalnih samouprava "Šampioni preduzetništva 2020".

Istraživanje je zasnovano na podacima Poreske uprave i Agencije za privredne registre za period od 1. januara do 30. juna 2020. godine.

"Međutim, i pored pozitivnog salda, pandemija je uticala na smanjenje privredne aktivnosti, jer je registrovano manje otvaranja novih firmi", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je od januara do kraja juna otvoreno za skoro petinu manje firmi nego u istom periodu u prethodnih pet godina.

Ipak smanjilo se "brisanje" privrednih subjekata iz registra za desetinu, što se delom može protumačiti kao rezultat Vladinih mera za podršku privredi tokom i nakon vanrednog stanja.

"U aprilu, u jeku epidemije, osnovano je 864 privredna subjekta, četiri puta manje od aprilskog proseka u prethodnih pet godina. U maju je taj broj bio nešto veći, da bi u junu bilo osnovano 5.365 novih privrednih subjekata i to je rekord u proteklih pet godina", navodi se u saopštenju.

Ova statistička kretanja, prema rečima direktorke za regulatornu reformu u NALED-u Jelene Bojović, rezultat su popuštanja mera zbog epidemiološke krize i postepenog otvaranja ekonomije.

U prvih šest meseci gotovo 25.000 preduzetnika, koji zapošljavaju oko 17.300 radnika, privremeno je obustavilo poslovanje, a najviše njih u martu (10.000). "To nisu nužno izgubljena radna mesta, jer je deo preduzetnika samo privremeno obustavio rad tokom trajanja vanrednog stanja", rekla je Bojović.

Osim toga, 1. marta je, kako je rekla, počela primena "testa samostalnosti" za preduzetnike koji plaćaju paušalni porez, pa su mnogi od njih najverovatnije prešli u radni odnos kod svojih poslodavaca, zahvaljujući između ostalog i poreskim oslobođenjima koja su u primeni od ove godine.

Na to, prema rečima Bojović, ukazuje podatak da od ukupnog broja obustava, 28,2 odsto čine programeri i drugi angažovani u IT sektoru.

Vlada Srbije je usled pandemije donela paket mera za smanjivanje negativnih efekata pandemije i podršku privredi, u iznosu od 5,1 milijardu evra.

Poslanici Skupštine Srbije potvrdili su na sednici 29. aprila rebalans budžeta za 2020. godinu, koji je pet dana ranije usvojila Vlada Srbije radi korišćenja sredstava za otklanjanje posledica epidemije.

XS
SM
MD
LG