Dostupni linkovi

Engel o sastanku u Vašingtonu: Politički sukob zahteva političko rešenje


Eliot Engel, šef odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa.
Eliot Engel, šef odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa.

Eliot Engel, šef odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa, saopštio je da su predstojeći razgovori između čelnika Kosova i Srbije u Vašingtonu pozitivan korak, ali je i podvukao da bi konačno rešenje trebalo da sadrži neke ključne principe.

Pominjući da je sukob između ove dve zemlje dugo trajao i naneo štetu životima mnogih ljudi, Engel je naveo da bi konačni dokument trebalo da dovede do uzajamnog priznavanja Kosova i Srbije.

Međutim, Engel je izrazio dileme da li se tako nešto sada može postići.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji udaljava svoju zemlju od severnoatlantske zajednice i približava je Rusiji, usprotivio se stavljanju uzajamnog priznanja na sto. Zapravo, srpska delegacija je iznela da će razgovori biti deo pregovora o ekonomskim pitanjima. Iako nema ništa loše u ekonomskom rastu i ekonomskom razvoju, politički sukob zahteva politička rešenja”, napisao je Engel u saopštenju emitovanom uoči prvog dana sastanka u Vašingtonu.

Prema njegovim rečima, konačni sporazum „treba da otvori put ka tome da Kosovo i Srbija budu deo severnoatlantskih struktura, uključujući Evropsku uniju i NATO, kao i da garantuje punopravno članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama i drugim važan međunarodni organizacijama.

U izjavi, Engel je takođe napomenuo da oni koji stoje iza etničkog čišćenja, silovanja i drugih ratnih zločina počinjenih u vreme Slobodana Miloševića moraju biti izvedeni pred lice pravde.

Između ostalog, Engel je izrazio pozitivan stav u odnosu na kosovsku delegaciju, rekavši da je premijer ove zemlje Avdulah (Avdullah) Hoti predstavio jasne ciljeve za pregovore: međusobni sporazum, bez ugrožavanja teritorijalnog integriteta Kosova.

„Kosovo zaslužuje normalnu budućnost, u kojoj ljudi mogu slobodno da putuju i da budu blizu svetskih demokratija, uključujući i Sjedinjene Države”, navodi Engel.

Izjava kongresmena Engela usledila je nakon što je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O'Brien rekao da će razgovori u Beloj kući, koji počinju u četvrtak, 3. septembra, između predstavnika Kosova i Srbije uticati na miroljubive odnose dve strane kroz ekonomsku saradnju.

Susret Hotija i Vučića u Beloj kući najavio je 14. avgusta izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa (Trump) za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel (Richard Grenell), koji je prethodno pokušao da organizuje susret na istom mestu Vučića sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem (Hashim Thaci).

Do tog sastanka koji je bio zakazan za 27. jun nije došlo, tojest otkazan je nakon što je Kancelarija specijalizovano tužioca u Hagu objavila podnelo na ispitivanje optužnicu za ratne zločine na Kosovu protiv Tačija.

Predstojeći susret neće biti prvi za Vučića i Hotija. Oni su se 16. jula sastali u Briselu, u okviru dijaloga koji se između dve strane vodi uz posredstvo Evropske unije.

Iz Brisela je u sredu najavljeno da će se njih dvojica ponovo, posle Vašingtona, 7. septembra sastati ponovo u sedištu EU.

XS
SM
MD
LG