Dostupni linkovi

Pompeo: SAD traže prekid nasilja u Bjelorusiji, nove restrikcije kineskim diplomatama


Američki državni sekretar, Mike Pompeo

Državni sekretar SAD-a Mike Pompeo kaže da Sjedinjene Države traže trenutni prekid nasilnog suzbijanja protesta pristalica opozicije u Bjelorusiji nakon spornih izbora 9. avgusta koji su dugogodišnjem autoritarnom lideru Aleksandru Lukašenku dali novi šestogodišnji mandat.

Pompeo je takođe 2. septembra rekao da Sjedinjene Države preispituju ciljane sankcije protiv svih koji su umiješani u kršenje ljudskih prava u Bjelorusiji u dogovoru s transatlantskim partnerima iz Washingtona.

Govoreći na konferenciji za novinare, Pompeo je rekao da je zamjenik američkog državnog sekretara Stephen Biegun otputovao u regiju po njegovom nalogu prošle sedmice i izrazio uvjerenje Washingtona da "narod Bjelorusije zaslužuje pravo da bira vlastite vođe".

Stotine hiljada građana izašlo je na ulice širom Bjelorusije u znak protesta zbog "namještenih" rezultata koji su Lukašenku dali više od 80 posto glasova.

Mnoge zemlje širom svijeta odbile su da priznaju izborne rezultate i kritikovale Lukašenkovu akciju protiv demonstranata i članova opozicije i prije i nakon glasanja.

Nove restrikcije kineskim diplomatama u SAD

Pompeo je rekao i da će kineske diplomate u SAD-u morati da traže dozvolu za posjetu američkim univerzitetima, sastanke sa zvaničnicima lokalnih vlasti ili organizovanje kulturnih događaja u toj zemlji.

Prema ranijim pravilima, oni su morali samo da obavijeste State Department o takvim sastancima.

Pompeo je takođe rekao da će kineske diplomate sada morati da dobiju dozvolu za organizovanje kulturnih događaja za više od 50 ljudi van njihovih diplomatskih misija.

State Department će se takođe potruditi da oni na svim društvenim mrežama budu označeni kao Kinezi ili članovi Komunističke partije Kine.

"Ovi novi zahtjevi za diplomate iz Kine su direktan odgovor na prekomjerna ograničenja koja je Kina već nametnula našim diplomatama i imaju za cilj da obezbijede dalju transparentnost vlade Kine. Ako Kina ukine ograničenja nametnuta američkim diplomatama, spremni smo da uzvratimo", rekao je Pompeo.

Tenzije u američko-kineskim odnosima rastu uslijed sporova oko statusa Hong Konga, odgovora na pandemiju korona virusa i optužbi za kršenje ljudskih prava na kineskoj muslimanskoj sjeverozapadnoj teritoriji Sinđijang.

Tenzije se, između ostalog, odnose i na krađu intelektualne imovine, te se često kineski naučnici optužuju da rade u korist Pekinga, navodi AP.

SAD su ranije naložile zatvaranje kineskog konzulata u Houstonu radi "zaštite američke intelektualne svojine", navodeći da "neće tolerisati kršenje suvereniteta" SAD-a i "zastrašivanje" američkog naroda.

Kina je zatim naredila zatvaranje konzulata SAD-a u gradu Čengduu.

XS
SM
MD
LG