Dostupni linkovi

Demonstracije u Minsku, više od 100 privedenih


Policija Belorusije uhapsila je u nedelju više od 140 osoba na velikom opozicionom protestu u Minsku, prenosi BBC pozivajući se na Ministarstvo unutrašnjih poslova Belorusije.

Okupljeni su protestovali zbog spornih predsedničkih izbora održanih 9. avgusta na kojima je predsednik Aleksandar Lukašenko, koji je već 26 godina na vlasti, prema zvaničnim podacima koje opozicija osporava osvojio oko 80 odsto glasova.

Policija je sprovela hapšenja kako bi sprečila grupe od više stotina do više hiljada ljudi da se okupe u centru Minska, a viđeni su i tenkovi na ulicama.

Oklopna vozila na ulicama Minska
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00

Demonstranti su nosili crveno-bele zastave opozicije i skandirali "Odlazi!" i "Živela Belorusija!".

Uoči najavljenih novih velikih demonstracija opozicije, beloruske vlasti oduzele su juče akreditacije novinarima stranih medija, međuo njima je i beloruski servis Radija Slobodna Europa (RSE).

Opozicija, čija se predstavnica Svetlana Tihanovska sklonila u Litvaniju, organizovala je velike demonstracije i 16. i 23. avgusta.

Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije (EU) u petak su, nakon sastanka u Berlinu, saopštili da su se saglasili da se uvedu sankcije za 20 visokih zvaničnika Belorusije, koji se sumnjiče da su umešani u izborne mahinacije i policijsko nasilje protiv opozicionih demonstranata nakon spornih predsedničkih izbora u toj zemlji.

Šefovi evropskih diplomatija su tada rekli i da bi u nekom trenutku, na toj listi mogao da se nađe i sam Aleksandar Lukašenko.

Sa 73 godine u otporu Lukašenku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

XS
SM
MD
LG