Dostupni linkovi

Baltičke države uvele sankcije Lukašenku


Aleksandar Lukašenko

Litvanija, Latvija i Estonija uvele su u ponedjeljak zabrane putovanja predsjedniku Bjelorusije Aleksandru Lukašenku i 29 drugih bjeloruskih zvaničnika, javlja Reuters.

Tri baltičke države bile su najglasnije u pozivanju zapada da preduzmu oštrije akcije protiv Lukašenka, koga protivnici i Zapad optužuju za izbornu krađu kako bi produžio svoju 26-godišnju vladavinu.

Sankcije su usmjerene na zvaničnike koje tri baltičke države optužuju za namještanje glasova , te da su imali ulogu u nasilju protiv demonstranata koji protestuju od izbora 9. augusta. Uključivanje Lukašenka na spiskove šalje poruku drugim evropskim zemljama koje nerado podržavaju mjere protiv njega lično.

Lukašenko, saveznik Moskve, negira izborne prevare i poručio je da demonstranti imaju podršku iz inostranstva.

"Rekli smo da su nam potrebni miran dijalog i sporazum između režima i društva, ali vidimo da režim nije spreman za to," rekao je litvanski predsjednik Gitanas Nauseda. "Vidimo da moramo ići naprijed i biti primjer drugim zemljama."

Evropska unija radi na vlastitom popisu pojedinaca u Bjelorusiji koji bi trebali biti meta sličnih sankcija.

Tri male baltičke države članice su Evropske unije, a Litvanija i Latvija graniče s Bjelorusijom. Litvanija je ugostila opozicionu kandidatkinju Svetlanu Tihanovskaju koja je tamo pobjegla nakon izbora.

Tihanovskaja će se obratiti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija u petak na poziv Estonije, rekao je njen glasnogovornik.

XS
SM
MD
LG