Dostupni linkovi

Odluka Vlade FBiH o raspodjeli sredstava od MMF-a kantonima


Vlada Federacije BiH (FBiH) u srijedu 29. jula na sjednici u Sarajevu donijela je Odluku o raspodjeli sredstava utvrđenih federalnim budžetom iz aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade.

Riječ je o iznosu od 200 miliona KM (100 miliona eura).

Sredstva će biti prebačena na budžete kantona za sanaciju posljedica nastalih uslijed proglašene pandemije COVID-19.

Sredstva će biti podijeljena po ranije utvrđenim kriterijima koji ovise o veličini i broju stanovnika u kantonima

Unsko-sanskom kantonu bit će podijeljeno 11,95 odsto sredstava, Posavskom 3,8, Tuzlanskom 19,46, Bosansko-podrinjskom 2,08, Srednjobosanskom 11,14, Hercegovačko-neretvanskom 9,71, Zapadnohercegovačkom 4,15, Kantonu Sarajevo 18,09, Kantonu 10 3,68 procenata.

Korisnici ovih sredstava su zaduženi da izvještaj o njihovom utrošku dostave Federalnom ministarstvu finansija najkasnije do 30. juna 2021. godine, saopćeno je.

Vlada Federacije BiH u utorak je donijela i odluku o raspodjeli 30 milijuna KM (15 miliona eura) za gradove i općine za sanaciju posljedica nastalih uslijed proglašene pandemije COVID-19 i za sufinansiranje projekata, zahtjeva i inicijativa.

Upravni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u početkom aprila 2020. godine odobrio je Bosni i Hercegovini (BiH) kredit u iznosu od 330 miliona eura za borbu protiv pandemije korona virusa.

Ovim novcem će biti finansirano i provođenje Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom.

Odluka je bila više od dva mjeseca predmet spora političkih dužnosnika u Federaciji BiH jer se nisu mogli dogovoriti kako raspodijeliti novac. Dogovor je postignut početkom juna kada je Vijeće ministara BiH na sjednici usvojilo odluku o raspodjeli sredstva od MMF-a.

XS
SM
MD
LG