Dostupni linkovi

Brnabić: Srbija se ni na koji način ne meša u pitanja Crne Gore


Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se Srbija ni na koji način ne meša u unutrašnja pitanja Crne Gore i da oseća potrebu kao premijerka da raguje na tvrdnje koje je izneo predsednik te zemlje Milo Đukanović, prenela je Beta.

Milo Đukanović je izjavio da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i aktuelna politika Srbije "pokazali vrlo problematične intencije" prema Crnoj Gori i da od donošenja Zakona o slobodi veroispovesti, od decembra, postoji jaka medijsko-politička agresija iz Beograda, "od svih".

U pisanoj izjavi, Brnabić je ocenila da je u pitanju pokušaj političke obmane koju Đukanović koristi "kako bi objasnio uzroke izbornog rezultata njegove stranke".

"Aleksandar Vučić je u proteklih osam godina manje puta pomenuo Crnu Goru i Mila Đukanovića nego što je Đukanović samo u ovom jednom intervjuu pomenuo Srbiju i Vučića, i to svaki put, kao i toliko puta ranije, u negativnom kontekstu", naglasila je Brnabić.

Istakla je da je činjenica koju Đukanović ne može da spori da se Srbija se ni na koji način ne meša u unutrašnja pitanja Crne Gore i da nije uticala na izborni proces u toj zemlji.

"Nema govora o tome da je Crna Gora na bilo koji način ugrožena od strane Srbije, i više je nego jasno da je Đukanović zarobljen u političkim frazama koje je godinama koristio kako bi lažnim pričama o ugroženosti Crne Gore sticao političke poene umesto da se fokusira na stvarne potrebe i probleme svojih građana", ocenila je Brnabić.

Navela je da Srbija želi najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom i svim zemljama u regionu te da je posvećena izgradnji stabilnog, povezanog i sigurnog Balkana.

"Upravo je to razlog zbog kojeg je Vučić pokrenuo inicijativu 'malog Šengena' kako bi zemlje regiona ekonomski sarađivale u interesu svih građana. To je najbolja odbrana od svih politika i političara koji ne mogu da iskorače iz 90-ih godina prošlog veka", rekla je Brnabić.

XS
SM
MD
LG