Dostupni linkovi

Inostrani mediji: Neuspeh Đukanovića i nejasnoće o saradnji dosadašnje opozicije


Predsednik Crne Gore Milo Đukanovic govori u štabu Demokratske partije socijalista posle parlamentarnih izbora, 31. avgust 2020.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović i njegova Demokratska partija socijalista (DPS) doživeli su neuspeh na parlamentarnim izborima u nedelju, 30. avgusta, ali ostaje nejasno kako bi na vlasti mogle da sarađuju tri opozicione partije koje su zajedno izgleda osvojile većinu, ali čiji programi se oštro razlikuju - od zalaganja za bliže veze s Rusijom do zagovaranja ulaska u Evropsku uniju, pišu svetski mediji.

Prozapadna DPS bi mogla biti oborena s vlasti prvi put u tri decenije posle tesnih izbora koji su dali blagu prednost opozicionom taboru, navodi agencija Frans pres (Agence France-Presse).

Ako glavi rival DPS-a, prosrpski blok, udruži snage s još dve opozicione liste, DPS bi mogao biti sklonjen s vlasti što bi bio politički zemljotres u Crnoj Gori, ocenjuje AFP.

DPS nikad nije izgubila izbore s Đukanovićem na čelu Crne Gore od raspada Jugoslavije, ali je, kako navodi AFP, ove godine bila suočena sa snažnim izazovom ohrabrene desnice i prosrpskog tabora koji želi čvršće veze s Beogradom i Moskvom.

AFP ukazuje da je analitičari slab rezultat DPS-a pripisuju kontroverzi sa Srpskom pravoslavnom crkvom koja je mesecima dominirala političkom debatom.

Đukanović: Poštujemo većinsku volju građana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00

Rezultati su veliki neuspeh za DPS koja je na vlasti tri decenije, kao i Đukanovića koji je vodio zemlju kroz nasilan raspad bivše Jugoslavije, rastavljanje državne zajednice sa Srbijom 2006. i ulazak u NATO 2017, ocenjuje Rojters (Reuters).

Prosrpska vlada bi mogla da približi zemlju Srbiji i Rusiji, ali se ne očekuje da će je izvesti iz NATO ili odustati od planova za ulazak u Evropsku uniju, ističe Rojters.

Opozicioni lideri i organizacije za demokratiju i ljudska prava, dodaje agencija, dugo su optuživali Đukanovića i DPS da vode Crnu Goru kao svoj lični korumpirani feud s vezama s organizovanim kriminalom.

Svaka buduća vlada moraće da radi na rešavanju ekonomskog pada koji je počeo 2019. i koji je pogoršan pandemijom korona virusa koja je progutala turističke prihode.

Rezultati izbora i dalje mogu voditi ka različitim ishodima, ali su svako udarac za Đukanovića, ocenjuje BBC u analizi.

Odluka Đukanovića da uđe u sukob sa Srpskom pravoslavnom crkvom dala je njegovim protivnicima šansu da proglase da imaju Boga na svojoj strani, ističe britanski javni servis.

Umešanost crkve je podstakla veću izlaznost, a mnogi glasači su izgleda poslušali savet sveštenika da glasaju za protivnike vlade, što je, kako navodi BBC, otvorilo mogućnost za prvu promenu vlasti na izborima u Crnoj Gori.

Međutim, biće zabrinutosti zbog proruskih, srpskih nacionalističkih elemenata među strankama nasuprot DPS-a ako uspeju da obrazuju koalicionu vladu, ukazuje BBC, dodajući da bi promena vlasti posle skoro 30 godina poslala svetu poruku o Crnoj Gori.

Tesni izvori nisu razjasnili ko će predvoditi sledeću vladu u zemlji koja je upletena u borbu za uticaj na Balkanu između, na jednoj stani, Evropske unije i NATO i, na drugoj strani, Rusije i njenih saveznika, ukazuje Blumberg (Bloomberg).

Uprkos suprotnim platformama koje idu od proruske opcije preko evroskeptičnog nacionalizma do podrške ulasku u Evropsku uniju, najveće opozicione snage su obećale da će se udružiti da smene DPS sa svojom tankom kombinovanom većinom.

Prema prvim projekcijama, tri opozicione partije mogu uzeti zajedno 41 od 81 mesta u parlamentu, ali, ističe Blumberg, ostaje da se vidi da li će uspeti da se dogovore o zajedničkoj vladi kako su obećale imajući u vidu njihove oštro suprotstavljene programe.

XS
SM
MD
LG