Dostupni linkovi

UN: Vlasti Belorusije da okončaju torturu, nastavljena hapšenja


Studentski protesti u Minsku

Specijalni izvestilac UN za torturu Nils Melzer pozvao je danas Belorusiju da obustavi torturu demonstranata privedenih tokom protesta zbog kontroverznog reizbora predsednika Aleksandra Lukašenka.

"Beloruske vlasti moraju odmah da zaustave sva kršenja ljudskih prava i da se bore protiv nekažnjivosti", naveo je Melzer u saopštenju koje su potpisala još tri izvestioca UN i radne grupe UN o torturi i proizvoljnom pritvaranju.

Ti stručnjaci, čije mišljenje ne obavezuje UN, dobili su izveštaje o 450 slučajeva torture i lošeg tretiranja uhapšenih osoba nakon predsedničkih izbora u Belorusiji 9. avgusta.

"Izuzetno smo uznemireni stotinama optužbi o torturi i drugim vrstama zlostavljanja u policijskom pritvoru", naveli su ti stručnjaci i zatražili da policajci koji su "tukli i ponižavali" ;pritvorenike budu izvedeni pred lice pravde.

Izvestioci UN su istakli da je "zabrana torture apsolutna prema međunarodnom pravom o ljudskim pravima" i da se "ne može opravdati ni iz jednog razloga".

Oni su takođe izrazili zabrinutost nestankom ljudi, navodeći da se ne zna šta je sa najmanje šest osoba.

Stručnjaci UN su naveli i da "među 6.700 osoba koje su poslednjih nedelja privedene dok su ostvarivale svoje pravo na slobodu mirnog okupljanja, ima novinara i prolaznika koji su nasumično uhapšeni i osuđeni" po ubrzanom procesu.

Nakon spornih predsedničkih izbora u Belorusiji, nedeljama traju masovni protesti.

Hapšenje studenata

Nekoliko stotina studenata protestovalo je danas u Minsku na dan početka nove školske godine, osuđujući autoritarnu vlast predsednika Aleksandra Lukašenka, suočenog sa višenedeljnim demonstracijama zbog spornih predsedničkih izbora.

Policija je privela desetak studenata dok su pokušavali da naprave ;ljudski lanac u centru Minska. Studenti su uzvikivali "Fašisti", "Ovo je naš grad", "Verujemo, možemo, uspećemo".

Na demonstracijama, organizovanim 1. septembra kada je početak nove školske godine u svim bivšim sovjetskim republikama, okupili su se studenti više univerziteta iz Minska. Najmanje 28 ih je uhapšeno, objavila je organizacija za zaštitu ljudskih prava Vjasna.

Mladi Belorusije su jedan od stubova protesta protiv Lukašenka (66) koji je na izborima 9. avgusta po šesti put izabran za predsednika.

Uhapšeni član Koordinacionog saveta i štrajkački lider

Beloruske vlasti su uhapsile u ponedeljak Liliju Vlasovu (67), jednu od sedam članova Prezidijuma Koordinicaionog saveta opozicije za pregovore sa vlastima o političkoj tranziciji.

Lilia Vlasova tokom konferencije u Beču, 24. avgust 2020.
Lilia Vlasova tokom konferencije u Beču, 24. avgust 2020.

Vlasovu (67) su uhapsili policajci iz departmana za finansijski kriminal nakon pretresa njene kuće, prenosi redakcija RSE na engleskom. Ona je treći član ovog tela koji je uhapšen otkako je osnovan nakon spornih predsedničkih izbora 9. avgusta.

Istovremeno, Anatolij Bokun, koopredsedavajući štrajkačkog komiteta u fabrici Belaruskali, osuđen je na 15 dana zatvora po optužbi za organizovanje mitinga koji nije bio odobren.

Reč je o državnom preduzeću koje donosi najviše novca u budžet, jer proizvodi 20 odsto svetskih potreba kalijuma (potaš), neophodnog za dobijanje veštačko đubriva.

Portparol štrajkačkog komiteta Gleb Sandras rekao je za AP da ovo preduzeće sada radi nakon pritiska bezbednosnih službi na radnike da okončaju štrajk. Prošsle sedmice su uhapšeni štrajkački lideri u još dva preduzeća.

Potpredsednik beloruske Vlade Jurij Nazarov je izjavio da su svi veliki industrijski pogorni obnovili redovne proizvodne aktivnosti.

Produžen pritvor opozicionom političaru

Opozicioni političar Pavel Sevjarunec, koji je u zatvoru od juna, optužen je u međuvremenu za učešće u masovnim neredima. Njegova supruga Volha objavila je na Fejsbuku da je sud u Minsku produžio pritvor na još dva meseca.

"Divim se hrabrosti, mudrosti i istrajnosti beloruskog naroda. Zahvaljujem se Bogu što se crkva oglasila braneći istinu i pravdu. Verujem da će Belorusi biti slobodni," glasi poruka zatvorenog Sevjarunec koju je prenela njegova supruga.

Opozicioni političar Pavel Sevjarunec se raspravlja sa policajcom tokom mitinga u Minsku 8. juna
Opozicioni političar Pavel Sevjarunec se raspravlja sa policajcom tokom mitinga u Minsku 8. juna

On je predsedavajući neregistrovane opozicione Demohrišćanske partije i jedan je od nekoliko desetina uhapšenih aktivista i političara u Minsku i drugim gradovima širom Belorusije na skupovima 8. juna tokom kojih su prikupljani potpisi za registraciju predsedničkih kandidata opozicije.

Pritvor mu je nekoliko puta produžavan. Ukoliko bude osuđen, preti mu kazna zatvora do osam godina.

Sprečen ulazak nadbiskupa u zemlju

Beloruske vlasti su sprečile ulazak nadbiskupa Tadeuša Kondručieviča (74), dan nakon što je Katolička crkva u ovoj zemlji upozorila da politička kriza može dovesti do građanskog rata.

Nadbiskup Minska i Mohileva i predsednik Biskupske konferencije Belorusije je onemogućen da se vrati u zemlju nakon posete Poljskoj.

Nadbiskup Tadeuš Kondručievič
Nadbiskup Tadeuš Kondručievič

On je bio oštar kritičar brutalnog obračuna sa demonstrantima nakon predsedničkih izbora. Kritikovao je i policijsku blokadu ulaza u crkvu svetih Simona i Alene u Minsku, poznate i kao “Crvena crkva”.

Katolici čine 15 odsto stanovništva Belorusije.

I poglavar većinske pravoslavne crkve, mitropoliti Pavel, pozvao je Lukašenka da okonča nasilje u zemlji.

Rezultati izbora izazvali su talas demonstracija protiv autoritarnog vođe koji je na vlasti od 1994. godine.

Vlasti odbacuju dijalog sa opozicijom i sve je više uhapšenih političkih protivnika, štrajkača i novinara. Vlasti više ne pokušavaju da razbijaju demonstracije kao na početku protesta kada su poginule tri osobe, a na desetine povređeno.

Lukašenko je do sada samo predložio izmene Ustava kako bi se izašlo iz krize, nazvavši demonstrante "pacovima" i paradirajući automatskim oružjem pred okupljenima, podseća AFP.

XS
SM
MD
LG