Dostupni linkovi

Nobelovka Aleksijevič odbila da odgovara na pitanja istražitelja


Svetlana Aleksijeič na putu ka Istražnom komitetu, 26. avgust 2020.
Svetlana Aleksijeič na putu ka Istražnom komitetu, 26. avgust 2020.

Dobitnica Nobelove nagrade za književnost Svetlana Aleksijevič izjavila je se politička kriza u Belorusiji može rešiti uz pomoć međunarodne zajednice, uključujući i Rusije.

Ona je to rekla novinarima nakon saslušanja u Istražnom komitetu na koje je pozvana kao članica opozicionog Koordinacionog saveta, kao deo šireg obračuna vlasti sa demonstrantima koji traže ostavku autoritarnog predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

"Potrebna nam je pomoć iz sveta i, verovatno, iz Rusije da bismo prevazišli krizu," kazala je Aleksijevič dodajući da očekuje njeno mirno razrešenje.

"Po mom mišljenju, to će biti definitivno dugi period političkom prestrojavanja.

Možda svet može da nam pomogne, tako da Lukašenko počne da razgovara sa nama. Za sada on samo razgovara sa (ruskim predsednikom Vladimirom) Putinom. Stoga, Putin možda može da nam pomogne," kazala je dobitnica Nobelove nagrade.

Ona se na kratko zadržala u zgradi Istražnog komiteta precizirajući da je odbila da odgovara na pitanja istražitelja, iskoristivši pravo da ne svedoči protiv sebe.

Dodala je da se "ne oseća krivom ni za šta", dodajući da je cilj saveta da konsoliduje društvo.

Dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2015. je rekla da je delovanje opozicije "potpuno legitimno".

"Što budemo ujedinjeniji, bićemo snažniji i imaćemo veće šanse da uverimo vlasti da razgovaraju sa nama," kazala je Aleksijevič dodajući da je protiv bilo kakvog "prolivanja krvi".

Moramo da pobedimo zahvaljujući snazi našeg duha i naših uverenja", ocenila je književnica.

Aleksijevičeva je pozvana dan nakon što su dva člana Koordinaconog saveta Sergej Dilevski i Olga Kovalkova osuđeni na po 10 dana zatvora zbog neodobrenih demonstracija u nedelju kada se više od 100.000 ljudi, a prema nekim procenama i 200 hiljada, okupilo u Minsku.

U međuvremenu, još 51 demonstrant je uhapšen zbog učešća na protestima u utorak koji nisu bili odobreni. Juče se na ulicama Minska okupilo nekoliko desetina hiljada demonstranata.

Belorusko pravosuđe je prošle nedelje otvorilo istragu protiv Koordinacionog saveta koji optužuje za "pozivanje na ugrožavanje nacionalne bezbednosti" za šta je predviđena kazna od tri do pet godina zatvora.

Nije poznato da li je Aleksijevičeva (72), koja je kritična prema vlasti, učestvovala na dosadašnjim sastancima Koordinacionog saveta, jer retko izlazi iz kuće zbog korona virusa.

Lukašenko je izjavio da je Koordinacioni savet, koji je osnovan prošle sedmice sa ciljem otpočinjanja pregovora sa Vladom o tranziciji vlasti, ilegalni pokušaj da se preuzme kontrola nad zemljom.

Uprkos pojačanim pritiscima vlasti, kandidatkinja opozicije Svetlana Tihanovskaja, koja tvrdi da je pobedila na izborima i morala je da se skloni u Litvaniju, izjavila je u utorak u obraćanju video linkom poslanicima Evropskog parlamenta da prodemokratski pokret “neće biti slomljen”.

EU razmatra sankcije sankcije beloruskim zvaničnicima

U međuvremenu zvaničnici EU su izjavili za Frans pres da će šefovi diplomatija zemalja članica na neformalnom sastanku u Berlinu kasnije u sredu, ciljati "između 15 i 20" beoruskih zvaničnika, uključujući zamrzavanje njihove imovine i zabrane putovanja, zbog umešanosti u falsifikovanje izbornih rezultata i nasilnog obračuna sa demonstrantima.

EU i SAD su odbacili izbore na kojima je, prema podacima vlasti u Minsku Lukašenko osvojio 80 odsto glasova, kao neslobodne i nepoštene pozivajući ih da otpočnu dijalog sa timom Svetlane Tihanovskaje.

U međuvremenu, Lukašenko je naložio punu borbenu gotovost armije, tvrdeći da se Belorusija suočava sa potencijalnom invazijom, povećavajući time izglede da armija otpočne krvavi obračun sa demonstratnima kako bi suzbila do sada neviđene proteste u zemlji.

Stoltenberg: Nema grupisanja NATO snaga

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je u sredu da bilo kakav pokušaj beloruskih vlasti da koristi ovu alijansu kao izgovor da bi se obračunala sa demonstrantima je "pogrešan i neopravdan".

On je takođe uoči sastanka ministara odbrane članica EU u Berlinu pozvao na održavanje slobodnih i poštenih izbora u Belorusiji.

"Nema grupisanja snaga NATO-a u regionu, tako da je svaki pokušaj režima u Belorusiji da iskoristi NATO kao izgovor ili pretekst za obračun sa demonstrantima u sopstvenoj zemlji pogrešan i neooravdan," kazao je Stoltenberg.

Rusija upozorava EU i SAD

Susedna Rusija, istorijski saveznik koja ima uticaj na Minsk preko finansijskih i političkih poluga, upozorila je u utorak EU i SAD protiv uvođenja sankcija Belorusiji ili mešanja u njena unutrašnja pitanja.

XS
SM
MD
LG