Dostupni linkovi

Obavljen prvi direktni let na relaciji Izrael - Emirati


Izraelski avion slijeće u Ujedinjene Arapske Emirate 
Izraelski avion slijeće u Ujedinjene Arapske Emirate 

Prvi direktni komercijalni let između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) obavljen je danas. Avion je poletio sa aerodroma Ben Gurion iz Tel Aviva, skoro tri sedmice nakon što su dvije zemlje objavile značajan sporazum za normalizaciju odnosa.

Avion, kojim upravlja El Al Israel Airlines, obavio je trosatni let za Abu Dabi 31. augusta. Na letu je bila delegacija izraelskih i američkih zvaničnika, uključujući Jareda Kushnera, savjetnika američkog predsjednika Donalda Trumpa i izraelskog savjetnika za nacionalnu sigurnost Meira Ben-Shabbata.

U Abu Dabiju će se zvaničnici sastati s predstavnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata kako bi razgovarali o područjima saradnje Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Iako je ovo historijski let, nadamo se da ćemo krenuti na još značajnije putovanje na Bliski istok i šire", rekao je Kushner, koji je vodio tajne razgovore koji su rezultirali sporazumom između Izraela i UAE.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je na Twitteru pohvalio uspostavu leta kao primjer "mira".

Natpisi za mir na arapskom, hebrejskom i engleskom jeziku postavljeni su na bočnom prozoru pilota.

Avion je prošao kroz zračni prostor Saudijske Arabije, koji je u normalnim uvjetima blokiran za izraelski zračni promet.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Izrael dogovorili su uspostavu punih diplomatskih odnosa 13. augusta. Sporazum zahtijeva od Izraela da zamrzne svoj sporni plan o aneksiji dijelova Zapadne obale na kojem Palestinci planiraju da osnuju svoju nezavisnu državu.

Ovim dekretom se zvanično ukida zakon iz 1972. godine koji je bio odraz stava arapskih zemalja da će postojanje Izraela biti priznato tek kada Palestinci budu imali svoju nezavisnu državu.

Telefonske veze između dvije zemlje su već uspostavljene.

XS
SM
MD
LG