Dostupni linkovi

Emirati zvanično okončali bojkot Izraela nakon sporazuma o normalizaciji


Žene hodaju pokraj zastave Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela na Mostu mira u Netaniji, Izrael.

Vladar Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) šeik Kalifa bin Zajed al Nahjan je današnjim dekretom (29. august) ozvaničio kraj bojkota Izraela nedavnim sporazumom uz posredovanje SAD-a o uspostavljanju diplomatskih odnosa UAE i Izraela.

Time se omogućava razvoj trgovinskih i drugih privrednih veza, te je državna novinska agencija WAM objavila da Izraelci i izraelske kompanije mogu sada poslovati u Emiratima, saveznicima SAD-a.

Također se omogućuje kupovina i trgovanje izraelskom robom.

Neke izraelske kompanije su već potpisale ugovore sa partnerima u UAE, a ukidanje bojkota omogućava zajedničke projekte u oblasti avijacije, bankarstva i financija.

Za ponedjeljak (31. august) je zakazan prvi komercijalni let aviona izraelske aviokompanije El Al iz Tel Aviva u Abu Dabi u kojem će biti izraelski i američki dužnosnici, uključujući visokog savjetnika i zeta američkog predsjednika Donalda TrUmpa, Jareda Kushnera.

Telefonske veze između dvije zemlje su već uspostavljene.

Sporazum od 13. augusta zahtijeva se od Izraela da zamrzne svoj sporni plan o aneksiji dijelova Zapadne obale na kojem Palestinci planiraju da osnuju svoju nezavisnu državu.

Ovim dekretom se zvanično ukida zakon iz 1972. godine koji je bio odraz stava arapskih zemalja da će postojanje Izraela biti priznato tek kada Palestinci budu imali svoju nezavisnu državu.

Palestinska zvaničnica Hanan Ašravi je kritizirala dekret Emirata rekavši da podriva napore pokreta za bojkot, prestanak investiranja i sankcije protiv Izraela, a palestinski islamski ekstremistički pokret Hamas koji vlada Pojasom Gaze, ponovio je da odbacuje sporazum Emirata i Izraela te okončanje bojkota.

Analitičar Elham Fahro ocijenio je da dekret pokazuje želju Emirata da unaprede veze i zbog potencijalne koristi u oblasti trgovine u vrijeme usporavanja ekonomskog rasta, navodi AP.

UAE su treća arapska zemlja, nakon Egipta i Jordana, koja je uspostavila diplomatske odnose s Izraelom s kojim za razliku od njih nikad nije ratovala.

Uspostavljanje veza moglo bi olakšati pristup Emirata američkom oružju, kao što su novi borbeni avioni F-35, koje na Bliskom istoku sada posjeduje samo Izrael.

XS
SM
MD
LG