Dostupni linkovi

Škole u Republici Srpskoj spremne za početak nastave


Ilustracija

Nastava u školama u Republici Srpskoj počinje u utorak 1. septembra, a iz Sindikata obrazovanja kažu da su spremni odgovoriti na izazove pandemije.

˝Od sutra ćemo morati svi voditi računa kako ne bismo zarazili jedni druge, kako bismo u prvi plan postavili zdravlje djece ali i zdravlje radnika u prosvjeti. To je prvi prioritet i u tom kontekstu pozivam sve da poštuju sve propisane mjere za dobrobit svih nas, i nadam se da virus neće doći u škole˝, kazao je Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske (RS).

Iz Sindikata apeluju na roditelje da djeci objasne na na koji način se trebaju pridržavati propisanih mjera, poput nošenja zaštitnih maski, održavanja fizičke distance i redovnog pranja ruku.

Takođe da svi zaposleni u školama, koji imaju određenih zdravstvenih problema, zatraže i dobiju ljekarska uvjerenja kako bi privremeno bili isključeni iz procesa rada.

˝Moraju da se jave nadležnim i porodičnim ljekarima da dobiju uvjerenja da imaju određene zdravstvene probleme i da budu isključeni iz svega ovoga. Naravno, direktori škola moraju organizovati nastavu, pa i po cijenu da zaposle neke nove radnike˝, smatra Gnjatić

Nastava u RS će se odvijati prema planu koji je pripremilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u skladu sa preporukama Štaba za vandredne situacije RS i Institutom za javno zdravstvo.

Prema ovom planu, časovi u svim osnovnim i srednjim školama u RS trajaće po posebnom programu. U učionicama će biti najviše 15 đaka, a čas će trajati maksimalno 30 minuta. U školama sa velikim brojem djece čas će biti skraćen na 20 minuta i bez velikih odmora.

Nastavnici će nastavu izvoditi sa zaštitnim maskama dok će iste biti obavezne za učenike prilikom dolaska u školu i kretanju kroz prostor škole, dok neće biti obavezne tokom izvođenja nastave.

Za sve učenike koji imaju hronična oboljenja ili su na bolničkom liječenju, te koja iz bilo kojeg drugog razloga ne mogu prisustvovati nastavi, biće organizovana online nastava.

XS
SM
MD
LG