Dostupni linkovi

Republika Srpska: Đaci od 1. septembra ponovo u školskim klupama


Banjaluka, juni, 2020.
Banjaluka, juni, 2020.

Nova školska godina u Republici Srpskoj (RS) počinje 1. septembra, a učenici će se vratiti u školske klupe, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade Republike Srpske.

Ministrica prosvjete i kulture RS Natalija Trivić istakla je da će se nastava odvijati uz maksimalno pridržavanje mjera zaštite, a s ciljem sprečavanja širenja korona virusa.

"Učenici se vraćaju u škole zbog socijalizacije i sticanja znanja, naročito u osnovnim školama", naglasila je Trivić.

Kako je odlučeno, u učionici će biti najviše 15 đaka, a čas će trajati maksimalno 30 minuta. U školama sa velikim brojem djece čas će biti skraćen na 20 minuta.

Trivić je istakla da je ova odluka donesena po uzoru na zemlje regiona i Evrope.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović izjavio je je vrlo važno da se nastava odvija u učionicama, jer će na zdravlje djece uticati i socijalizacija, druženje sa vršnjacima i direktan kontakt sa prosvjetnim radnicima.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS naglasio je da je Institut pripremio set mjera koji se odnosi na početak školske godine, te da je najvažnije da se minimalizuje rizik pojave djece pozitivne na korona virus.

"Prije svega mislimo na nošenje zaštitnih maski i fizičku distancu, da se fizičko vaspitanje odvija na otvorenom, ali i neke druge časove, za koje je to moguće. Roditelji su dužni da mjere temperaturu djeci i da u slučaju simptoma reaguju. Ukoliko se simptomi utvrde u školi dijete će biti izolovano do dolaska roditelja", rekao je Zeljković.

Zeljković je dodao da je preporuka da djeca nose zaštitne maske kada dolaze u školu i kada se kreću kroz školu, ali ne i tokom nastave.

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović naveo je da će 20. avgsuta početi dezinfekcija svih škola i đačkih domova, te školskih dvorišta.

U Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) još uvijek nije donijeta odluka na koji način će se odvijati nastava od 1. septembra.

Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo (KS) smatra da zaštita života i zdravlja prosvjetnih radnika, kao i zaštita života i zdravlja djece u vrtićima i učenika u osnovnim školama treba biti imperativ prilikom odlučivanja o mjerama za početak školske 2020/2021. godine, koje budu donosili Krizni štab i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS.

XS
SM
MD
LG